nedjelja, 11. studenoga 2018.

IVO MIŠKOVIĆ-IJA


SLAVA TI, KAPETANE

Ivo Mišković-Ija
12. 8.1959.-11.11.1992. godine


         Danas je 26. obljetnica pogibije Ive Miškovića – Ije. Na Martinje 1992. godine, prekinut je život legendarnoga kapetana NK Napretka i po mnogima jednog od  najboljih nogometaša Napretka do današnjih dana. Pod ovim mislim na igrače koji si svoj znoj prolijevali isključivo za matićki klub. Ne samo da je bio jedan od najboljih nego zacijelo najomiljeniji igrač matićkih zaljubljenika u ovu planetarno popularnu igru. Raspolagao je rijetko Bogom danom tjelesnom  izdržljivošću, brzinom i okretnošću. Posjedovao je nogometnu inteligenciju, neophodno potrebitu drskost, odvažnost i hrabrost te još niz odlika koje čine vrhunskog nogometaša. Kapetansku traku preuzeo je 1986. godine, od još jedne legende, Blaža Orkića – Đurića (povreda i kraj karijere) i nosio je sve do 1992. godine.

Svoju posljednju službenu nogometnu utakmicu odigrao je 23. ožujak  1992. godine, u okviru XVI. kola Regionalne nogometne lige. 
NK „Napredak“ Matići : NK „Maramor“ Mramor 0:0,  nakon izvođenja penala  (6:5), na kojoj je i posljednji put zatresao protivniču mrežu.

Četiri puta osvajao je prva mjesta sa NK "Napredak" u raznim ligama:
  • Nogometna sezona 1978-79. Posavsko-Podmajevička liga,
  • Nogometna sezona 1981-82. Posavsko-Podmajevička liga,
  • Nogometna sezona 1983-84.  MNL Brčko,
  • Nogometna sezona 1986-87.  Zona Brčko.

14. lipanja 1987. godine. 
Posljednje 24. kolo, NK „Napredak“Matići - FK „Brčko 72“ Brčko  4:1. 
Dodjela priznanja kapetanu Ivi Mišković, za osvojeno prvo mjesto u tz. „brčanskoj zoni“, i ostvaren plasman u tadašnju Regionalnu ligu sjever (5. stupanj, natjecanja unutar FSJ).

Traku je nosio i u nogometnoj sezoni 1987-88., kada je Napredak nakon uspješnih kvalifikacija ostvario povijesni uspjeh, plasman u „Republičku ligu“ skupina sjever (4. stupanja natjecanja).
Uz sve ovo osvoji je i dva kupa „Zadrugara“ (1984. i 1990. godine) kao i još bezbroj nogometnih turnira na kojima je NK „Napredak“ sudjelovao tih godina.


Slavlje nakon osvojenog Kupa Zadrugara 1984. godine.

Za svojih petnaest godina nastupanja ostavio je neizbrisiv trag u analima matićkog nogometa. U ime tvojih suigrača koji su imali iznimnu čast i zadovoljstvo što su igrali nogomet s takvom veličinom i vojske navijača čiji si bio idol, kažem: Kapa dolje kapetane.

                                                                Ivo Mišković  - Ija

by Joso Orkić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE