srijeda, 22. studenoga 2023.

60 godina knjižnice u Orašju

Bivši ravnatelj Pejo Pejić Lele i djelatnik - autor izložbe Marko Matolić

Svoj jubilej slavi Centar za kulturu u Orašju u čijem sklopu se nalazi i Gradska knjižnica Orašje. Centar za kulturu je, od 1994. godine, pravni slijednik Narodne biblioteke Orašje osnovane 1963. godine, u okviru Narodnog univerziteta u Orašju. Od 1981. godine knjižnica se izdvojila kao neovisna ustanova, a prva knjižničarka je postala i prva ravnateljica Narodne biblioteke, Fatima Mikić.
Fatima Mikić, učiteljica u Matićima i knjižničarka u Orašju

Fatima Mikić r. Cerić, podrijetlom je iz Kozarca. Nakon završene učiteljske škole bila je učiteljica u Tuzli, a potom od 1949. godine u Matićima. Već naredne 1950. udala se za Marka Mikića iz Matića s kojim je u braku imala dva sina rođena u Matićima, Jadranka i Zlatka. Obitelj je iz Matića se 1957. godine preselila u Orašje, gdje je Timka (tako su je zvali) dobila novo namještenje. Od 1962. do 1963. godine je djelovala kao knjižničarka knjižnice u osnivanju. U Narodnoj biblioteci je ostala do 1984. godine. Tijekom svog djelovanja u knjižnici dobila je nekoliko priznanja od kojih se izdvaja ono iz 1982. godine, kada ju je Društvo bibliotekara Bosne i Hercegovine proglasilo „najaktivnijom bibliotekarkom u BiH“.

Ravnatelj Pejo Pejić i knjižničar Jusuf Kabaklić u knjižnici 1997. godine

Nije to bio kraj veza sela Matići i Gradske knjižnice u Orašju. Ta veza nije nikada prekidana od osnutka iste pa do današnjih dana. Održavala se preko brojnih Matićanki i Matićana članova i korisnika usluga knjižnice. Ipak, jedno ime odskače od nas Matićana, Pejo Pejić Lele. Naš pjesnik, čiju novu zbirku pjesama očekujemo u nekom bližem narednom periodu, bio je prvi ravnatelj Centra za kulturu Orašje utemeljenog 1994. godine. Završetkom obrambenog Domovinskog rata Lele je pokrenuo niz inicijativa za obogaćivanje devastiranog knjižnog fonda. Za vrijeme njegovog ravnateljstva Centrom knjižnica je imala preko 19 000 naslova. Pejo Pejić Lele bio je ravnatelj do 2008. godine i ostavio je neizbrisive tragove u ovoj kulturnoj ustanovi koja doživljava novi procvat od kada je knjižničar profesor Marko Matolić, a ravnateljica Centra je Sanja Pejić. U njihovoj režiji je i izložba povodom jubileja te prigodna tiskana publikacija iz koje se mogu izvući mnogi podaci vezani za djelovanje ove institucije kroz različita politička uređenja. Čestitke Marku, Sanji, Peji, Timki i svim drugima koji su dali svoj obol djelovanju ove institucije.

Članska iskaznica br. 63

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE