subota, 20. travnja 2019.

USKRŠNJA PORUKA FRA IVE MARTINOVIĆA





 Isusa Raspetog tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. … I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. “ (Mt 28,8)

Poštovani moji Matićani, želim zajedno s vama, vašom rodbinom, prijateljima i znacima podijeliti ovo najsvetije vrijeme u kojem se mi kršćani spominjemo temelja naše vjere, slaveći  ih u radosti i zajedništvu.
Sv. Pavao nam poručuje: „Ako Krist nije uskrsno, uzalud je vjera naša.“ (1 Kor 15,17) No, ne samo  vjera, nego bi puno toga u našem životu bilo besmisleno, a nadasve ono što činimo kao znak naše ljubavi, žrtve, trpljenja, opraštanja, ono što je znak naše kulture i života utemeljenog na vjeri u Boga. Sva ta naša djela imaju svoju dodatnu uskrsnu ljepotu, jer su ovih dana ispunjeni bogatim doživljajima i iskustvima svetih  sakramenata, crkvenih obreda, pobožnosti, naših običaja, susreta i zajedništva s Bogom, obiteljima, rodbinom, prijateljima, znancima i ljudima dobre volje.
Uskrs ne možemo slaviti, ako zaboravimo na ono što se Isusu dogodilo prije uskrsnuća, na sve što je Isus prošao od Posljednje večere do razapinjanja i smrti na križu. Znamo da je Isus za vrijeme svoga života navijestio svoju muku, smrt i uskrsnuće. Bio je svjestan što ga sve čeka i sve je to prihvatio, samo kako bi nam otkrio da se naš zemaljski život nastavlja nakon smrti i ima svoju vječnost u Bogu. Teško nam je dokučiti i shvatiti tajnu Isusova uskrsnuća jer mi svemu pristupamo iz svoje logike, svoje stvarnosti, iskustva, osjećaja i ograničenosti. Bog nam u Isusu otkriva svoju logiku, iskustvo, osjećaje i nedokučivost, koja je u njegovom životu, patnji, smrti na križu i uskrsnuću postala i dio naše stvarnosti, ljudske povijesti i čovječanstva. Svjedoci svega što se u Isusovom životu dogodilo jesu ljudi onoga vremena i mjesta, Svete zemlje. Oni nam govore o svemu što je On u svom životu na zemlji učinio. Od svega toga za nas kršćane najvažnije je njegovo uskrsnuće. Uskrsnuće nam potvrđuje da se ostvarilo njegovo proroštvo, da je On uistinu Sin Božji i pravi Bog, da nakon smrti i mi  nastavljamo živjeti na novi način koji nam Isus otkriva.
Anđeo na dan uskrsnuća poručuje ženama: „Ide pred vama u Galileju, opet ćete ga vidjeti“. Iako je umro, On je živ. Kako? To je tajna i čudo Božje, to je uskrsnuće i početak  novoga života, to je temelj naše vjere i istina koju slavimo na Uskrs. Isus je ponovno živ i ustao od mrtvih. Nemamo dovoljno riječi kojima bismo mogli opisati Isusovo uskrsnuće koje svakoj osobi stvara intelektualne poteškoće, jer ih nadilazi. Tu nam anđeo Božji daje objašnjenje, potvrđuje i poručuje da je Raspeti uskrsnuo i da će ga opet živa vidjeti! 
To je misterij Uskrsa. Uskrs je početak novoga života. Taj novi početak otkrivaju žene, učenici, oni koji su ga osudili i razapeli i svi mu se čude! Poslije uskrsnuća čudit će mu se svi i ponovno otkrivati njegovo božansko djelovanje i poslanje kroz četrdeset dana,    u kojima je svoje učenike učvršćivao u vjeri. Želi njih i sve koji će u njega vjerovati pripremiti da u svijetu budu njegovi svjedoci i nastave djelo njegove ljubavi u spašavanju svijeta. Isusovo uskrsnuće izmiče našim osjetilima i iskustvu jer pripada Božjoj stvarnosti i u njega se ulazi jedino iskrenom vjerom i poniznim srcem. Ono nam otkriva Božju istinu, moć i ljubav u kojoj imamo sigurnost da ćemo i mi poslije smrti uskrsnuti i primiti novi život.
Gospodinovo uskrsnuće je, draga braćo i sestre, razlog naše radosti i sadržaj naše vjere. Ono je izvor naše nade i ljubavi, ali i temelj naše zahvalnost Bogu za sve što od njega primamo u životu. Ono je izvor uskrsne i svake radosti, snaga našega nesebičnog darivanja i ljubavi prema Bogu i ljudima.
Uskrs je i poziv da u raznim poteškoćama i problemima ne posustanemo i ne posumnjamo u Božju prisutnost, da ne gubimo vjeru u Boga, kad nam dođu kušnje i nejasnoće, nego da uvijek slijedimo Krista raspetog i uskrslog.
Budimo nositelji Isusove uskrsne vjere, radosti života, ljubavi, nade, dobrote, mira i blagoslova!  
Od srca Vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs!
                                                                                                          Fra Ivo Martinović, TOR

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE