ponedjeljak, 29. srpnja 2019.

SPECIJALCI U MATIĆIMA





Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, „Fenix“ Bosanska Posavina, obilježila je 26. obljetnicu osnutka postrojbe. Svečanosti obilježavanja obljetnice održavale su se na prostoru mjesne zajednice Matići. Oko devet sati ujutro započeo je program obilježavanja dočekom gostiju iz RH i BiH ( Udruge Specijalne policije „Delta“ Županja, „Šimini anđeli“ Slavonski Brod i pripadnika Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s prostora B. P.)


           Povorka Udruga Specijalne policije na putu prema crkvi u Matićima

Malo prije deset sati okupljeni gosti i njihovi domaćini uputili su se prema crkvi sv. Ivana Krstitelja na misu za poginule i umrle pripadnike postrojbe.
Misno slavlje predvodio fra Marko Oršolić – Keja a pomagao mu je fra Marko Neretljak. Nakon mise, oko 11 sati, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku „Žrtava iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata“ na trgu „Dr. Krunoslava Draganovića“ u Matićima.




                                                Polaganja vijenaca


     Pozdravni govor predsjednika Udruge Specijalne policije „Fenix“, Josipa Markovića


              Specijalci s dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata


Nastavak svečanosti održavao se na nogometnom stadionu u Matićima. Tamo je upriličen svečani ručak za sve sudionike događanja, a održan je i turnir u malom nogometu. Nakon dodjele priznanja i izjava za radio Orašje nastavilo se sa slavljem do večernjih sati.


                                          Tek toliko da se zna


                               Ručak i dodjela nagrada i priznanja


Predsjednik Udruge uručio je zahvalnicu Generalnom konzulatu u Tuzli a primio ju je savjetnik Konzula, Josip Cular. Iste ovakve zahvalnice naknadno će biti  uručene ministru branitelja RH, Tomi Medvedu i gradonačelniku Grada Zagreba, Milanu Bandiću.
Josip Marković - Sipe i Josip Cular




                                                Do večernjih sati

Na kraju treba reći da je ova postrojba na svom ratnom putu imala jednog poginulog (Goran Majić poginuo 9. 1. 1995. godine na Goliji), 57 ranjenih a kroz postrojbu je prošlo sveukupno 142 pripadnika. Pripadnici Specijalne policije učestvovali su u ratnim operacijama: „Doljani 93“, „Zima 94“, oslobođenje Kupresa, „Cincar“, „Opaljenica“ i „Osveta 95“. Tijekom neprijateljske ofenzive „Osveta 95“, u borbama prsa u prsa ranjeno je više pripadnika ove postrojbe.
Nakon rata 1998. godine poginuo je na dužnosti, Ivica Džojić – Šici, tijekom sprječavanja kriminalne radnje krađe vozila.







Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE