subota, 4. veljače 2023.

ROĐENDANSKA ČESTITKA

Naša današnja kratka biografska čestitka za rođendana, ide prije svega najstarijem živućem nogometašu sela Matići, ali danas i jednom od najstarijih žitelja sela Matići.

Broj 88 u nekim kulturama simbolizira bogatstvo, obilje, prosperitet, uspjeh i manifestaciju. Broj 88 kao broj godina života, svugdje u svijetu se smatra znakom dugog i ispunjenog života sa mnogo iskustva i znanja.

Dakle, priča govori o čovjeku koji je prije nekoliko dana napunio 88. godinu života. Ovaj čovjek ima dosta vrlina i ostvario je dosta uspjeha u životu, ali mi ćemo se u našoj temi fokusirati isklučivo na njegovu nogometnu priču.

Đuro Pejić

Slika sa 88. rođendana

Đuro Pejić
Đuro Pejić, rođen je 31. siječnja 1935. godine. Nakon što je „stasao“ za život, krenu je u tuđi svijet gdje provodi većinu svog života. Nakon odrađene radne obaveze danas uživa u zasluženoj mirovini, uglavnom u našem mjestu.

Đuro je inače nogometaš prve nogometne generacije NK „Napredak“ Matići, a za naš klub je nastupao kao standardni nogometaš od 1952. godine, pa sve do sredine 60-ih godina.

Nogometna iskaznica iz 1953. godine

Svoju nogometnu karijeru u Napretku započeo je na poziciji tz. polutke, da bi nakon visokog poraza u utakmici protiv naših susjeda iz Donje Mahala, na njegov osobni zahtijeva, trener ga iz vezne prekvalificirao u zadnju liniju. Ovaj potez se pokazao kao uspješno rješenje za našu nogometnu momčad, tako da se na poziciji obrambenog igrača (beka) zadržao sve do kraja svoje nogometne karijere.

U tom vremenu je bio je malo netipičan igrač za poziciju beka. Opće poznato, igračima koji igraju na poziciji beka glavna odlika je agresivnost i čvrstoća, za razliku od Đure koji je imao neke kreativnije osobine.

On se razlikovao od tadašnjih bekova prije svega po taktičko tehničkom znanju. Njegovo umijeće kao što su tehnika i kontrola lopte te borbenost bile su jedinstvene i činile su ga nezamjenjivim članom NK „Napredak“. Svojim nastupima na terenu uspio je osvojiti srca navijača i postao je jedna od najvećih nogometaša Napretka u to vrijeme.

Nogometna momčad iz 50-ti godina

Zanimljivo je da je prvo svoje nogometno umijeće razvijao i usavršavao u Osijeku početkom 50-tih godina, gdje je šest mjeseci tijekom obuke u firmi "Norma" imao i redovite sportske aktivnosti. Treninzi su bili sastavni dio njegovog obrazovanja, a Đuro se tamo istaknuo kao jedan od najtalentiranijih igrača.

Đuro Pejiću, još jednom sretan rođendan! Želimo ti da uživaš u još dugim i uspješnim godinama života. Da se još dugi niz godina vozaš autom po selu i igraš činkvinu u čitaonici.
Hvala ti na svim uspjesima koje si postigao u svojoj nogometnoj karijeri, i hvala ti što si postao dio povijesti nogometa u našem selu. 

SRETAN ROĐENDAN!!!

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE