ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

MATO NERETLJAK, MATIĆKA NOGOMETNA LEGENDA


Trenutak za pamćenje, 18. 2. 2004. godine, pogodak Kahnu i Njemačkoj repki                   


Ovih je dana po medijima  aktualna priča o mogućem preuzimanju klupe HŠK Zrinjski iz Mostara od strane bivšeg hrvatskog reprezentativca, Mate Neretljaka. Mnogo događanja  vezanih za Matu na profesionalnom i privatnom planu (3. 6. jubilarni 40. rođendan, u Zagrebu završava stručno usavršavanje za trenera s „profi“ licencom itd. ) ali navikao je on na život pod stresom krčeći put stazom pobjednika.
Teško je pisati i reći nešto o osobi o kojoj je napisano toliko toga a ne ponavljati već izrečeno. Naše je da pokušamo jer riječ je čovjeku koji je, blago rečeno, to  zaslužio. Zaslužio je to zbog svega što je napravio kroz život i sportsku karijeru ali ponajviše zbog tog što je svugdje i na svakom mjestu isticao da je rođen u Matićima i ponikao u NK „Napredak“ iz istog mjesta.
Mato Neretljak rođen je u Brčkom 3. 6. 1979. godine u obitelji Jose i Ruže Neretljak. Njegova je sreća što je svoje prve nogometne korake započinjao u vrijeme „zlatnog doba“ matićkog nogometa. U to vrijeme, biti nogometaš imalo je svoju težinu i svoj značaj. Visoki i vižljasti dvanaestogodišnjak skretao je pažnju na svoje nogometno umijeće. Već tada se znalo da će Mato biti nogometna veličina. A onda je došao rat. I sve drugo što ide uz njega. Izbjeglištvo. Osluškivanje vijesti s bojišta i napokon povratak u ratnu zonu, ali kući.
Matini roditelji odselili su 1986. godine u Ugljaru. Iste je godine krenuo u školu u Orašje ali je koristio svaku prigodu za doći kod strica Maška u Matiće. Naganjao je nogometnu loptu s vršnjacima po matićkoj Doli i školskom igralištu. Ratna dešavanja omela su ga u tom samo privremeno, a po povratku nastavio je po starom. Igrali su svoje utakmice uz fijuke metaka umjesto sučevih zvižduka i praske granata umjesto gromoglasnog navijanja navijača, ali njega to nije omelo nego ojačalo u vjeri pobjednika.
U proljeće ratne 1993. godine nogometaši NK „Napredak“ krenuli su s treninzima i odigravanjem prijateljskih utakmica s lokalnim klubovima koji su to isto učinili, unatoč opasnosti. Te godine Mato je debitirao za Napredak sa svega četrnaest godina. Naredne ratne 1994. godine, 20. travnja započelo je prvenstvo HR Herceg Bosne. Momčadi su bili podijeljene po grupama a kasnije se razigravalo za prvaka. Od tada pa do odlaska u HNK Orašje bio je standardni prvotimac NK „Napredak“ Matići. Za NK „Napredak“  nastupao je dvije sezone da bi 1996. godine prešao u tek osnovani HNK „Orašje“.


                                Proljeće 1995. godine u Matićima

Godina 1999. bila je prekretnica u njegovom životu. Naime, te godine oženio se Ankicom Živković i dobio kćer Ružicu. Od tada i njegova karijera kreće uzlaznom putanjom do dana današnjega (danas kao  nogometnog trenera). Formiranje vlastite obitelji mnogima je pomoglo, pogotovo nogometašima u  sagledavanju i uočavanju životnih prioriteta (obitelj, posao… a onda i ostalo).


              Obitelj Mate Neretljaka; Ankica, Mia, Mato, Ružica i Borna

U sezoni 1999./2000. u prvoj ligi Herceg Bosne odigrao je 23 utakmice za HNK Orašje i upisao dva pogotka. 2000. godine prelazi u NK „Osijek“ gdje je ostao do 2002. godine. U 1. HNL i kup natjecanjima nastupio je 47 puta za NK „Osijek“ i upisao tri pogotka.
Dobre igre u Osijeku dovele su ga do reprezentacije Hrvatske. Debitirao je 25. 4. 2001. godine u susretu protiv Grčke. Za reprezentaciju Hrvatske nastupao je deset puta i zabio jedan pogodak. Ali kakav! I kome!?


                                          Hrvatski reprezentativac

Dana 18. 2. 2004. godine u Splitu je odigrana prijateljska nogometna utakmica između reprezentacija Hrvatske i Njemačke. Njemačka je do 87. minute vodila s 1:0 a onda je Mato nadvisio u skoku najboljeg svjetskog vratara tih godina, Olivera Kahna, i zabio za 1:1. Nažalost, ta utakmica je izgubljena rezultatom 1:2. 
2002. godine prešao je u HNK „Hajduk“ iz Splita za koji je nastupio u 77 utakmica te zabio četiri pogotka.


                                  Nogometaš HNK Hajduk Split


 Kao član HNK „Hajduk“ iz Splita osvojio je kup Hrvatske i dvije titule prvaka države


U Hajduku je ostao tri godine da bi 2005. prešao u južnokorejski Suwon Blau wings za koji je do 2008. godine nastupio 91 puta i postigao 21 zgoditak.
Sve tri godine u Suwonu osvajao je ili kup ili prvenstvo. Svake godine biran je za najboljeg obrambenog igrača lige. Za najboljeg obrambenog igrača Azije proglašavan je 2008. i 2011. godine.
          
Vrhunac azijskog dijela karijere ( barem u materijalnom pogledu) bio mu je prelazak u japanski nogometni klub „Omiya Ardija“. Tamo je ostao do 2010. gdje je u 59 nastupa postigao 11 pogodaka.

                    
                        
                                             U dresu japanskog kluba


Ponovno se vratio u Suwon 2010. gdje je ostao do 2012. godine kada je prešao u  HNK „Hajduk“, za koji je u polusezoni odigrao 12 utakmica i postigao jedan pogodak. Iste godine promijenio je sredinu i prešao u HNK „Rijeka“ za koji je ubilježio 25 nastupa i jedan pogodak.
2013. i 2014. godine proveo je na posudbi u Zadru gdje je i okončao igračku karijeru.
Uporedo s privođenjem kraju igračke karijere započeo je trenersku. Već prvi angažman bio je 2014. godineu HNK „Orašje“ koji je u 1. ligi federacije BiH vodio dvije godine. Novi izazov došao je 2016. kada je vodio Premier ligaša BiH, NK „Metalleghe BSI“ iz Jajca.
U sezoni 2018./ 2019. vodio je Premier ligaša NK „GOŠK“ iz Gabele. Sada je priča o HŠK „Zrinjski“ što bi bila stepenica više u trenerskoj karijeri koja je na početku ali i u uzlaznoj putanji. Sretno Mato.



                  Trenerski posao kao nastavak nogometne priče



                                     Zasluge u Matićima

Mato ne spada u igračke legende NK „Napredak“ iz Matića iz jednostavnog razloga što je igrao vrlo mlad a kao takav je i otišao iz kluba. Ne spada u legende kluba ali ono što je činio i čini zadnjih petnaestak godina svakako je nešto što se rijetko viđa ne samo u našoj sredini nego i šire. Na desetke puta kupio je kompletnu opremu za pionire, kadete, seniore i veterane Napretka. No to čine i drugi, ali dovesti HNK „Hajduk“ u Matiće ili neku drugu manju sredinu izvan RH, to čine iznimni.
U sklopu obilježavanja 60. obljetnice od osnivanja nogometnog kluba, dana 15. 4. 2012. godine u Matićima je gostovao HNK „Hajduk“ čiji je član u to vrijeme bio Mato. Gostovanje najrenomiranijeg kluba koji je ikad gostovao na Crnoj Mlaki izazvalo je zanimanje više od 2500 ljubitelja pikanja baluna.
 

                      Povijesno gostovanje nogometaša iz Splita


            Trenutak za pamćenje matićkim nogometašima ali i navijačima


Mediji o utakmici s Hajdukom

Na završetku svoje nogometne karijere mještanima sela i okoline priuštio je još jedan nogometni spektakl. Doveo je NK „Zadar“, 13. 4. 2014. godine, člana 1. HNL.


                                  Detalj s utakmice sa Zadrom

   Treći veliki nogometni spektakl koji je omogućio Mato Neretljak bilo je gostovanja „Humanih zvijezda Hrvatske“. Ovaj događaj  upriličen je 2017. godine povodom 65. obljetnice od osnutka NK „Napredak“ Matići. Bio je ovo još jedan mega spektakl za ljubitelje nogometa koji je imao humanitarni karakter. Sav prihod s ove utakmice doniran je vrtiću „Pčelica“ iz Orašja.


     
                                               Početak utakmice

                                           Svi akteri događaja     

 
                              Dva Mate u „trećem“ poluvremenu     


                            Kumovi s pjevačem Matom Bulićem  


Nije ovo prikazano sve, Mato je aktivan u veteranima Napretka, na dječijem festivalu nogometa, vodio je ekipu Jastrebova do pobjednika malonogometnog turnira u Orašju i još puno drugih aktivnosti vezanih za selo i klub. 
I za kraj, možemo poželjeti Mati sreću u nastavku trenerske karijere i općenito na životnoj stazi koja je ispred njega. Nadamo se da će njegovim primjerom povesti se netko od mladih i perspektivnih matićkih lavova; Zvonimir Mikić, Pero Mišković, Mihael Kuprešak ili netko četvrti. Sretno im bilo.     
                                       
                                                                                                                                 JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE