utorak, 3. ožujka 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE



KNJIGA

Očigledno je da mladi i djeca danas sve manje čitaju. U modernom svijetu punom digitalnih signala i televizije sve se više osjeća nedostatak načitanih ljudi. Mladi su knjigu odlučili zamijeniti filmovima, serijama i reality-showovima iz kojih ne dobivaju nikakvu kulturu, već duhovno tonu.


Iako tehnologija sve više napreduje i razvija utjecaj, koji je već široko obuhvatio ljude pogotovo mlade osobe, ništa ne može zamijeniti osjećaj knjige u rukama. Kada uhvatimo, naizgled čvrst, predmet koji se zaleprša kada prođemo prstima po stranicama koje jedva čekaju biti dotaknute i odmjerene pažljivo očima željnim užitka. Otvaranjem prve stranice ulazi se u potpuno novi svijet bilo to čarolija i fantazije, ljubavi i požude, napetosti i ubojstava ili pak znanosti ili smijeha. Sve se to polako gubi u današnjici kada te predivne osjećaje zamjenjuju mediji i audio i video zapisi poput filmova i serija.
Većina mladih smatra da je knjiga izašla iz mode. I okreću se elektroničkim zapisima kako izvoru informacija i trošenja vremena. Zapitajte se samo kada ste posljednji put pročitali neku knjigu, ili još teže pitanje koja je to knjiga bila!
Čitanjem se prirodno i spontano usvajaju različiti izrazi: širi se fond riječi, a povećava se i sposobnost usmenog i pismenog izricanja vlastitih misli. Danas je kod mladih vrlo uobičajeno čuti poštapalice ili riječi koje zamjenjuju prepričavanje nekog zbivanja ili osjećaja. Čitanje je jedno od sredstava za pomicanje s mrtve točke utjelovljene u neodređenim riječima prema fleksibilnom jezičnom izražavanju i određenim sadržajima.
Knjige nam pružaju zadovoljstvo, otvaraju naš um, povećavaju maštu. Čitanjem postajemo pametniji, obogaćujemo rječnik, jačamo koncentraciju, gradimo samopouzdanje, smanjujemo greške… Knjiga je jedan od najstarijih načina zapisa informacija i misli i dugo je vremena bila nezamjenjiv predmet u svakoj kući, školi, uredu i srcu čitatelja.
Trebamo približiti knjige prvenstveno djeci da upoznaju prave i lijepe stvari. Nedostatak načitanih ljudi je svjetski problem. Nije to samo situacija ili vremenska faza na nekom području to je gorući problem civilizacije na kojeg slabo tko obraća pozornost.
Zato trebamo bar pokušati čitati i osjetiti ljepotu i užitak takvog doživljaja. Mnogo je ukusa, ali još više je vrsta tematike knjiga. Ne postoji čitatelj koji nema knjigu, nego, nažalost, sve je više knjiga koje nemaju čitatelja.
                                                                                                     Ivan Dabić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE