subota, 10. srpnja 2021.

OSVRT NA 15. NEDJELJU

 dr. fra Luka Marković

 Sukob velikoga svećenika Amasje i proroka Amosa govori o bahatom ljudskom odnosu prema Bogu. Amasja ne vrijeđa samo proroka Amosa kad ga tjera u zemlju Judinu da tamo propovijeda nego i samoga Boga. Njegov bahati stav proizlazi iz razmišljanja da je zatvorio Boga u betelski hram. Slično se ponaša i danas svaki onaj koji misli da se Boga može ograničiti na građevinu, prostor i vrijeme. To je ono ponašanje u kojem čovjek religije vjeruje da o Bogu zna sve, da je ovladao Njime u potpunosti. A sveti Augustin, veliki filozof i teolog kaže da o Bogu tek tada znamo malo kad mislimo da o njemu znamo sve.
Mnogi vjerski ratovi između kršćana, pa i oni religijski iz povijesti, kao i oni u islamskome svijetu danas ( Sirija, Jemen, Irak...) su posljedica takvoga bahatoga ponašanja. Uvijek kad čovjek misli da je zarobio Boga u svoje dvorište, počinje činiti zlo u Njegovo ime. Taj problem pronalazi izvor u djelima onih koji o Bogu govore puno, a o Njemu razmišljaju malo.
Novija teološka razmišljanja govore o tome da je Bog u svijetu i svemiru, ali i izvan njega. U svemu je, pa ipak nadilazi sve. Primjer oceana i spužve govori na svoj način o odnosu Boga, svijeta i svemira. Spužva koja pliva u oceanu, puna je njegove vode. Pa ipak ocean je neusporedivo veći od spužve. Upravo to moraju imati na umu sve religije kad govore o Bogu. Ta spoznaja otvora prostor za mir, a ne sukobljavanja među vjerama i religijama.
O svetom Tomi Akvinskom, najvećem srednjovjekovnom kršćanskom filozofu i teologu postoji predaja njegove subraće redovnika. Jednoga dana povukao se Toma u svoju ćeliju i nije želio više napisati niti jednoga retka o Bogu. Kad su ga upitali što se dogodilo, odgovorio je: "Imao sam viziju Boga. Sve što sam o Njemu do sada napisao, obična je slama. Bog je neizmjerno veći i drugačiji nego što mi ljudi možemo zamisliti. Svaki propovjednik bi to trebao imati na umu kad s lakoćom govori o Bogu. Pogotovo tada kad govori o Njemu kao da je ovladao Njime u potpunosti - kad se ponaša poput velikoga svećenika Amasje koji misli da je zatvorio Boga u hram.
 

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE