subota, 25. rujna 2021.

Osvrt na 26. nedjelju u mjesecu.

dr. fra Luka Marković

BOŽJI KRITERIJI SU DRUGAČIJI NEGO LJUDSKI

Isusovi učenici su zbunjeni. Ne mogu se načuditi da čudesa, drugim riječima dobra djela, čine oni koji ne pripadaju njihovoj grupi. A Isus im jednostavno kaže da ne trebaju biti zabrinuti jer tko čini dobro, ne može biti protiv njega.
Problem religija, pogotovo triju monoteističkih (židovstva, kršćanstva, islama), leži često u uskom shvaćanju pojma "Božji čovjek". Kroz povijest su vođeni ratovi, navodno, u Božje ime protiv nevjernika. A Isus poručuje jasno da je "Božji čovjek", bez obzira na pripadnost religiji ili ideologiji, onaj tko čini dobro.
Religije mogu dati veliki doprinos miru ukoliko shvate da Bog nikada nije samo njihov. Uostalom, zašto bi bio ako je tvorac svega? Bog je Bog svih, pogotovo onih koji čine dobro. Ponajmanje je prijatelj onima čija su usta puna morala, a čine zlo. Dakle, nije pripadnost religiji bezuvjetno mjerilo blizine Bogu, nego ljudski odnos prema drugim ljudima. Isusove današnje riječi učenicima bi se mogle i ovako shvatiti: Nije moj učenik onaj tko me vanjštinom slijedi, nego onaj tko me nosi u srcu. Juda je bio Isusov sljedbenik. Pa ipak prodao ga je za novac. Ima u svijetu puno onih koji malo znaju o Isusu, a drže se njegovih načela života. To je snažna poruka za vjernike, ali i Crkvu.

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE