petak, 12. listopada 2018.

HKUD "DR KRUNOSLAV DRAGANOVIĆ" MATIĆI, TREĆI DIO


Autor; Pejo Pejić



PRIČA TREĆA

U
 prijašnja vremena kada su KUD-a, bila glavni nositelji kulturno zabavnog života po selima, u okviru njih djelovalo je više sekcija: folklorna, dramska, literarna i sl. U novije vrijeme aktivne su samo folklorne sekcije. Njihova primarna zadaća jest očuvanje folklorne baštine svoga kraja, a da bi uspjeli u tome moraju imati tri stvari: uvježbane igrače, izvorne narodne nošnje i dobre svirače.

Moja treća priča posvećena je sviračima.  

Danas su tambura ili šargija i violina zaštitni znak izvorne posavske glazbe, no sigurno je da su prva kola u ovim krajevima igrana uz zvuke danas gotovo zaboravljenih glazbala; frule i dvojnica zatim tambure i na kraju tambure i violine. Najveća sviračka legenda KUD-a u Matića svakako je Ilija Ilja Matuzović, kojeg sumještani pamte kao vrsnog korpara, ali i sjajnog tamburaša.

Orašje,1976. Ilja Matuzović (tambura) a frulaš mislim da je Iljo Đure Pejčića


Sviranjem tambure, ali i pjevanjem izvornih posavskih pjesama koje je neke i sam sastavljao, dubok trag ostavio je i Ivo Mišković Šein. 

  Ivo Mišković Šein pjeva pjesmu o Matićima koju je sam sastavio

                           
Sarajevo 2007. Šein i moja malenkost

Danas su gotovo zaboravljeni svirači frule i dvojnica, a oni kojih se ja sjećam jesu Luka Mikić Serman i Iljo Đure Pejčića. Među prvima koji su igrače pratili na tamburi i violini, bila su braća Marko i Tunjaš Mišković, a od starijih svirača tu su još tamburaš Franjo Orkić, na violini Blaž Živković Žika, dok je majstor pjevanja i sviranja uz debelu žicu, bio Tunjo Prgić. Sigurno bi ovdje trebalo dodati još poneko ime, pa oni koji se sjećaju neka to učine u komentarima, a ja mogu još samo reći da niko od navedenih danas nažalost nije više među živima.

U razdoblju nakon obrambenog domovinskog rata, KUD je dugo muku mučio sa sviračima, tako da su često angažirani svirači iz drugih sela. Jedno vrijeme u našem Društvu svirali su: Branko Mišković Srco i Mario Oršolić Makarić, 

Mostar,1996. Svirači Branko Mišković i Mario Makaric

potom Marijan Brezović Ban i naš matićanin iz Orašja, Iljo Mikić Kajić. 
Gradište, 2010. Iljo Kajić i Ban Brezović

Posebno mjesto u ovoj priči zauzimaju braća Josip i Marijan Kopić, koji su glazbeno odrastali s KUD-om, i koji vremenom ne samo da su izrasli u dobre svirače tambure i violine, nego su i snimili dva CD-a izvornih posavskih pjesama, te i na taj način obogatili nastupe KUD-a

Braća Josip i Marijan Kopić, sa jednog od brojnih nastupa

Uskoplje, ja i braća Kopić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE