utorak, 17. prosinca 2019.

ZVONKO SLIKAR




Zvonko Orkić zvani „Slikar“ ili po selu, Peje Lujina, svoj je nadimak zaradio baveći se profesionalno fotografiranjem uglavnom u selu, ali i šire. Svojim fotoaparatom zabilježio je život sela kroz desetljeća, odrastanje generacija, školske uspomene, svadbe, ispraćaje u vojsku, krštenja, krizme i pokope.
Sve te fotografije danas su neprocjenjivo bogatstvo, pogotovo one s početka njegovog bavljenja ovim zanimanjem.
Sve je počelo još potkraj šezdesetih godine dok je boravio na privremenom radu u Njemačkoj. Tamo je kupio svoj prvi fotoaparat „MINOLTA“ i počeo fotografirati iz hobija, a kasnije je to preraslo u životno zanimanje. Nakon samo par godina u Njemačkoj, vratio se 1971. godine trajno u kući. Tada je započeo svoju profesionalnu karijeru matićkog fotografa. Fotografirao je kod kuće (za dokumente), na nogometnom igralištu, ispred crkve, u školi i na svakom drugom mjestu gdje bi ga pozvali.

                               Kolege, Zvonko Orkić i Joso Baotić


      Fotografija nastala po dolasku iz Njemačke: Eva, Luja, Zvonko, Jasna, Manda i Pejo

Nedugo nakon dolaska kući kupio je svoju legendarnu „folciku“ s kojom je fotografirajući krstario našim selima sve do početka Domovinskog rata.
U ratu je nastavio baviti se svojim zanatom kao pripadnik 106. brigade HVO Orašje. Sa svojim je kolegama fotografirao i na taj način dokumentirao jednu epohu života ljudi na ovom prostoru.


                 Ratni fotografi: Ivo Dominković, Joso Baotić i Zvonko Orkić


Zvonko Slikar je umro 2001. godine. Naslijedio ga je sin Pejo koji se ovim poslom bavi i dan danas.

                                                                                                                       JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE