srijeda, 18. prosinca 2019.

ČIKVINA





U znak zahvalnosti pokrovitelju izbora „osobe godine“ sela Matići, NK „Napredak“ Matići, donosimo nekoliko crtica o jednom od načina financiranja tog kluba.
Do prije desetak godina matićki nogometni klub isključivo se financirao od prodaje karata, skromnih prihoda kavane i igre na sreću poznate kao ČINKVINA.
Kao uvod iskoristiti ćemo jednu pristiglu fotografiju.



Na ovoj fotografiji je u prvom planu matićki zet, Marko Dominković, a u drugom  tabla s brojevima za igranje činkvine. Mjesto je restoranska dvorana hotela „Jelen“ u Županji na kojemu je ova igra na sreću igrana još šezdesetih godina, a popunjavala je godišnji proračun NK „Graničar“ iz istog mjesta.

Nekolicina naših je sumještana bila godinama redoviti gost ove dvorane. Isti ti ljudi bili su dio Napretkove priče koja se zatalasala nakon osvajanja Kupa Zadrugara 1974. godine. Shvatilo se za je za uspjeh i sigurnost kluba potreban stalan i siguran izvor financiranja. Mjesna zajednica je osigurala sredstva i 1976. godine nabavljena je prva svjetleća tabla s brojevima. Iste te godine, u zimu, krenulo se s pokušajem da činkvina zaživi u Matićima. Mnogi su osuđivali ovakav način za preživljavanje kluba, ali malo po malo i već 1978. godine omalena prostorija čitaonice u starom Domu kulture bila je nedovoljna za prihvat svih igrača ove igre na sreću. Počinju dolaziti pasionirani štovatelji činkvine i iz drugih mjesta u našem okruženju naprosto što im je bliže tu nego ići u Županju.
Tako je počelo i tradicija se nastavila do današnjih dana. Mnogi su pokušali doći do sredstava na isti način, ali samo matićka činkvina ostaje i opstaje.

                             UČINCI PROIZAŠLI IZ IGRE NA SREĆU

Nakon rušenja starog Doma 1979. godine njegovu ulogu preuzima stara škola koja je te godine preuređena da preuzme tu ulogu dok se ne izgradi novi Dom (današnji višenamjenski objekt Doma mladeži izgrađen je 1980. godine).
U staroj školi činkvina dobija mnogo veći prostor pa se udvostručio broj igrača a samim time i prihodi. U to je vrijeme stasala jedna od ponajboljih generacija nogometaša NK „Napredak“ Matići. Ambicije kluba, navijača i mještana sela su porasle. Klub iz godine u godinu osvaja prva mjesta i ulazi u sve jače lige. Od zarađenog novca na činkvini  tijekom zime 1983. godine izgrađena je današnja „nova svlačionica“ i uređena po najmodernijim standardima za to vrijeme.
Veliki nogometni uspjesi rezultirali su 1986. godine preuređenjem objekta stare škole u kavanu. Ovo postaje kultno mjesto za igranje činkvine koja u stopu prati najveće uspjehe kluba od sredine osamdesetih do Domovinskog rata.
U ratnim uvjetima nitko nije razmišljao o činkvini osim jedne osobe, Vinka Mikić – Grge.
 Domišljati i poduzetni, Vinko Mikić- Grga, koji se oporavljao od teškog ranjavanja, iznajmio je opremu od kluba i pokrenuo ovu igru u peradarskoj farmi svoga tasta, Pave Miškovića, iz Matića. Ovo je trajalo od studenog 1994. pa do travnja 1995. godine. Nevjerojatan je prizor bio vidjeti preko četiri stotine ljudi, uglavnom u vojnim odorama, kako umjesto pilića nervozno kljucaju olovkama po tiketima za činkvinu.
  
 Klub ponovno preuzima nadzor i organizaciju igre u proljeće 1995. godine. Igra se u dvorani Doma mladeži u Matićima da bi već u jesen iste te godine preseljeno u „sportsku čitaonicu“ kako smo zvali kavanu „Napredak“.
Te godine, 1995., i naredne godine u proljeće zarađeno je toliko novca da je osim klupskih potreba ostalo dovoljno da se izgradi malonogometni stadion s rasvjetom u školskom dvorištu. Bio je to prvi objekt takve vrste na našem terenu. Već naredne godine u ljeto 1997., organiziran je prvi malonogometni turnir s nagradama koje su za to vrijeme bile basnoslovne. Međunarodni malonogometni turnir u Matićima potrajao je u punom sjaju oko pet godina i nikada ga nijedan drugi po kvaliteti učesnika nije niti blizu dostigao do dana današnjega.
Uporedo s turnirom je nogometni klub napravio svoj najveći uspjeh nakon Domovinskog rata, ulazak u Prvu ligu Herceg – Bosne. U toj ligi protivnici su bili, između ostalih,  NK „Široki Brijeg“ i HŠK Zrinjski iz Mostara za koji je u Matićima nastupio i legendarni, Blaž Slišković.
Početkom 21. stoljeća došlo je do zastoja u radu kluba i klub jedno cijelo desetljeće samo preživljava ( dvaput je u tom vremenu bio prvak lige a nije išao u viši rang zbog nedostatka novca). Stvari se mijenjaju u jesen 2010. godine kada nova Uprava kluba pokreće svog džokera iz rukava, činkvinu, i stvari kreću na bolje. Od zarađenog novca naredne godine uređen je kafić koji nosi naziv po navijačkoj skupini „Jastrebovi“. Kafić je osigurao, uz pripomoć činkvine, potpunu materijalnu neovisnost i normalno funkcioniranje kluba. Jedino što nedostaje su rezultati, ali i to će doći s vremenom.

 Čikvina u Matićima se igra četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom u 20 sati.

                           Dobro došli
                                                                            JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE