četvrtak, 6. veljače 2020.

UČITELJICA IZ MATIĆA, MARA DŽOJIĆ

                   



Prezime Džojić danas ne egzistira u Matićima. Ima ga samo na spomeniku u groblju. Nama je zanimljivo iz razloga što je jedan član te obitelji, Mara, najvjerojatnije prva učiteljica s prostora općine Orašje.
Na žalost nemamo fotografiju učiteljice Mare, ali to nije umanjilo naše zanimanje za ovu osobu.
Mara je rođena 1900. godine i skoro je nevjerojatno da je iz malene i patrijarhalne sredine kao što su Matići, u to vrijeme, ponikla jedna učiteljica. Ne znamo kakve je veze s tim imao jedan od prvih civilnih učitelja s općine Orašje i predavač na učiteljskoj školi u Sarajevu (Preparandija), naš Matićanin Petar Draganović.
 Očito je  ova obitelj bila naprednija od ostatka sredine kad je kćer poslala na školovanje.
Još je zanimljivije zanimanje naše sumještanke jer je svoju naobrazbu stjecala u vrijeme Prvog svjetskog rata. Velika je vjerojatnoća da je da je svoje učiteljsko zvanje stekla već 1918. godine i buduću da u to vrijeme nije bilo škole u Matićima, nadležna je škola bila ona u Boku, ista nikada nije radila kao učiteljica u svojem selu. Prema dostupnom popisu učitelja škole u Tolisi („150 godina Osnovne škole u Tolisi“ 1823. -1973.) naša učiteljica nije ni tu bila profesionalno angažirana.


   Status animarum (obitelj Džojić)

Sljedeći poznati podatak o ovoj ženi jeste godina njezine udaje (1925.) za Antuna Rusa iz Novog Grada kod Odžaka. Slijedom logike za pretpostaviti je da je ista službovala u nekoj od škola na prostoru Općine Odžak. Tamo joj je umro otac Ivo koji je sahranjen u G. Dubici što govori da je Ivo preselio kod kćeri i tamo proveo svoje posljednje godine života.


    Uvećana fotografija s opaskom upisivača

Njezin brat Marko je umro 1934., Ilija je poginuo 1944. a Marijan odselio u Komletince. U Matićima je ostao samo brat Ivo (slika gore) koji je bio oženjen Marom rođenom Orkić. Ivo i Mara nisu imali potomaka i nakon njihove smrti ( Ivo je umro 1964., a Mara 1990. godine) prezime je prestalo postojati u selu Matići.

Ovaj je zanimljivi podatak uočio Pero Matkić (Arhiv franjevačkog samostana u Tolisi).
                                                                                                                                                           JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE