nedjelja, 26. travnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: RECI NE ALKOHOLU





Reci Ne alkoholu


Iako nismo toga ni svjesni konzumiranje alkohola je u našem društvu nametnuto. Takav nam je mentalitet da je normalno još maloj djeci pod nos stavljat razne vrste alkoholnih pića. Kasnije se čudimo zašto se mladež opija po klubovima i kafićima. Alkohol je najčešće korištena droga koja nije ilegalna osim za one mlađe od 18 godina, ali tko to poštuje, naročito na našem području.
Kod nas izjava poput „Ne pijem“ ili „Ne konzumiram alkohol“ umjesto pohvale susreće začuđujuće poglede i diskriminaciju, pitanje zašto? Mogli bi zapravo odgovoriti na puno realnije pitanje, a to je zašto uopće mladi konzumiraju ovu supstancu.
Odgovor na ovo pitanje možemo pronaći na tri nama jako poznata mjesta. Prvo su mediji. Danas se jedan običan film ili serija ne mogu zamisliti da netko ne konzumira alkohol. Neki idu i dalje pa to i pohvaljuju. Reklamiranje je još gore, iako nije toliko učestalo. Na taj način oglašivači i proizvođači alkoholnih pića pokazuju konzumiranje alkohola kao dobru vrlinu. Drugo mjesto, na kojem možemo potražiti odgovor zašto mladi piju je sredina u kojoj oni žive. Djeci se pod nos stavljaju alkoholna pića još dok su mali, u početku je to iz zezancije, kasnije roditelji naravno zabrane konzumiranje alkohola, ali tada je već kasno. Naša je tradicija da se alkohol koristi ne samo kada je neka slava, nego je on prisutan u svakodnevnim prilikama. Od svatova i rođenja djeteta, preko uspjeha u životu ili nekog rada, sve do sprovoda, alkohol je prisutan svaki dan u svakom trenutku. Naravno da će i djeca, odnosno mladi početi, po primjeru ostalih, s konzumiranjem ove vrste droge.
Treći razlog, vjerojatno najučestaliji danas, je zabava i društvo. Potreba za prihvaćanjem i uklapanjem u neko društvo, dovodi mlade u iskušenje da učine bilo što kako bi bili prihvaćeni. Tako se prepuštaju raznim porocima, pa i alkoholu. Danas možemo susresti mnogo mladih pa čak i maloljetnika kako u kafićima i noćnim klubovima naručuju alkoholna pića, bivaju im poslužena, i konzumiraju ih. To je jako žalosno za vidjeti jer ne samo da pružaju loš primjer za ostale, nego time narušavaju najprije svoje zdravlje, a onda i zdravlje društvene zajednice. Zabavit se može i bez te tekućine koja uzrokuje rane poremećaje u tijelu.
Alkohol štetno djeluje na zdravlje. To bi trebao biti prvi i jedini potrebni razlog da se prekine konzumacija alkohola. Nakon ulaska u organizam, alkohol se u krvotok apsorbira preko želučane stjenke i tankog crijeva. Kada dospije u krvotok, putuje u sve dijelove tijela, a najviše pogađa mozak. U mozgu djeluje na povećavanje dopamina, zato je prvi stadij konzumiranja alkohola euforija. Ako se nastavi s konzumacijom nakon euforije, započinje stadij spavanja. On započinje zato što alkohol oduzima mozgu potreban kisik i glukozu, zato osjećamo glavobolju i pulsiranje. Kasnije djeluje na centar za ravnotežu u malom mozgu, remeti percepciju i termoregulaciju tijela. Alkohol je teški toksin koji se teško izbacuje iz tijela. Kada popijemo previše alkohola, naša jetra ne uspijeva sve preraditi i povisuje se količina etanola u krvi. Tijelu je potrebno puno vremena da se oslobodi svog alkohola iz organizma. Svakih 10 sekundi u svijetu umre netko zbog posljedica konzumiranja alkohola. Znači, dok vi pročitate ovaj tekst u svijetu umre oko 30 ljudi. Zar je to stvarno potrebno?

Za rješavanje ovog problem zaduženi su svi članovi društva. Od pojedinca i obitelji sve do religije i škole. Mladi moraju uočiti da je konzumiranje alkohola štetno za njih i za ostale. Moraju odlučiti da ne konzumiraju alkohol i da druge potiču da se ostave alkohola. Stariji trebaju pružiti primjer mladima da ne konzumiraju alkohol tako što ni oni neće. U ranom odgoju djeci treba predstaviti sve opasnosti koje mogu proizaći iz konzumacije alkohola i naučiti ih da je djelovanje alkohola štetno. Društvo se mora organizirati da se bori protiv konzumiranja alkohola, a ne za njegovu nižu cijenu. Konzumacijom alkohola štetite sebi i drugima. Možete ugroziti svoj život i život svojih bližnjih. Ono što je možda dobro za srce nije i za mozak. 

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE