nedjelja, 7. veljače 2021.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: SAMOUNAPRIJEĐENJE

 





Samounaprijeđenje

 

Ne postoji išta vrijednije na svijetu od samog sebe. Može zvučati sebično, ali nije. Zašto bi sebičnost bila omogućiti sebi dobar život sa samo onoliko patnje i problema, koliko je to nužno? Ipak, postoje trenutci, kada čovjek stavlja druge stvari ili osobe ispred sebe, što je vrlo razumljivo. Roditelji stavljaju svoju djecu ispred sebe, parovima je voljena osoba važnija, nego on ili ona sam, ako je u pitanju iskrena ljubav. Nažalost, često stavljanjem drugih ispred sebe, u pogledu nužnih stvari i jednostavnog života, rezultira gomilanjem problema i nesigurnosti za pojedinca. Staviti nekoga ili nečije potrebe ispred svojih je čin ljubavi, ali ako to prerasta kontekst i čini više štete, nego koristi pojedincu, tada izvorska ljubav prelazi u naivnost i glupost. Ne možemo pomagati drugima, ako smo sami u problemima i očaju. Tko bi želio pomoć od nekoga, tko ni sam sebi ne može pomoć?

Ne postoji bolja investicija na svijetu od vlastitog napretka. Ulaganjem u sebe osiguravamo sebi sposobnosti, koje će nam biti od koristi nekada u budućnosti. I najmanja stvar koju možete učiniti za sebe, vrijedna je pozornosti i truda. Zašto propustiti prilike, koje nam se pružaju? Zašto zanemariti nečiji trud prema nama? Zašto ne uzimamo stvari u svoje ruke, preuzimamo odgovornost za vlastiti život i ne krenemo dobrim putem?

Svi možemo krenuti od nekuda. Iz jedne malene točke, koju možemo podnijeti, a zatim polako raditi na sve većim i većim pitanjima. Sve što je potrebno je malo razmisliti i odjednom će stvari, kojima je potreban popravak, iskakati same od sebe, vrišteći za pozornošću. Kretanjem od male i sigurne sredine, omogućujemo sebi uspjeh, koji će nam donijeti dozu motivacije i osjećaja pobjede, koji su jako potrebni za nastavak unaprijeđenja, jer nitko ne voli gubiti pa čak niti od samog sebe. Ne možete pokušati popraviti kamion, a ne znate, i očekivati kako će se nešto promijeniti na bolje, jer neće. Možete samo napraviti više štete nego koristi. Radije počnimo s malim stvarima. Možda niste iznijeli smeće, a već dva dana stoji u prepunoj kanti. Možda vam smeta prašina iza televizora, ali ste uvijek bili lijeni zavlačiti tamo ruku. Možda možete promijeniti žarulju u ostavi, koja je pregorela još prije dva tjedna. Možda bi bilo napokon vrijeme da pospremite alat u garaži. Da počnete prati ruke nakon wc-a; oprati žlicu nakon korištenja; bacati čarape u korpu, a ne pored; smanjiti pušenje; prestati piti alkohol; početi se zdravo hraniti; krenuti s nekom tjelovježbom; obratiti pozornost na druge i njihove potrebe; osmjehnuti se nekom na ulici i pozdraviti ga... Jedan napredak vuče drugi, dobivamo domino efekt. Započnemo s deset minuta čišćenja sobe, a nakon dva mjeseca već provodimo dva sata trenirajući i vježbajući. Osim što ćemo živjeti u čistijoj sobi, možemo promijeniti loše životne navike, odreći se poroka, unaprijediti svoje zdravlje, biti sretniji, a time utjecati i na okolinu.

Jedna od stvari, koje znatno unaprijede čovjeka, a tako je malena, da ima prevelik utjecaj na svijet, je vlastiti govor. Prestanite govoriti stvari za koje znate da nisu istina, prestanite lagati, prestanite govoriti stvari koje vas čine slabim, prestanite govoriti stvari koje negativno utječu na vašu savjest i na vaše razmišljanje. Ono što se izgovori, to se istog trena urezuje u kamen. Nitko vas nikad neće optužiti za nešto ako ste samo pomislili na to, iako ni to nije dobro, ali često puta ćete se naći u situaciji, kada čujete frazu: „Ti si to rekao...“. Zašto dozvoliti sebi oslabljenje karaktera i osobnosti, zbog nekoliko riječi na koje nismo pazili. Budite oprezi što, ali i kome, govorite. Najznačajnije, nemojte lagati. Laž je hrđa svijeta, koja napada ne samo sami svijet, nego i čovjeka, ljubav, sreću i povjerenje, prema bilo kome. A što ima na svijetu vrijednije od toga? Prestanite govoriti stvari za koje znate da nisu istina. To će vas oslabiti toliko da se nećeti često moći oporaviti, zbog vlastitih pogrešaka, izgubit ćete ljubav, povjerenje i sreću. Izgubit ćete sebe, jer kad lažete, prvenstveno lažete sebi, a kada se dovedete u situaciju da vam se nagomilalo problema, shvatit ćete da je to samo plod ono malo laži, koje ste izrekli.

Sebe unaprijediti i sebi pomoći je najmilosrdnije djelo koje možete napraviti. Samo vi znate koliko ste zli, loši, koliko lažete, koliko ste neuredni, neodgovorni, koliko ste smeće koje zagađuje ovaj svijet i samo vi znate koliko ste vi krivi za to. Pomoći nekome drugom je lakše nego pomoći sebi, jer drugi zatraže pomoć, a mi smo tu da pomognemo. Kada smo zadnji put tražili mi pomoć od sebe? To je razlika, želja za pomoći, za promjenom, odluka da smo voljni promijeniti sebe i svijet na bolje. Ne pomažite nekome, tko ne želi pomoć. Tako ćete naštetiti i njemu i sebi. Ne pomažite nekome ili ne popravljajte nešto ako ne znate, napravit ćete više štete nego koristi. Ispravljate stvari koje možete, svojim znanjem i sposobnostima, poboljšati, tako da su one bolje nakon vašeg utjecaja, nego što su bile prije. 


Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE