nedjelja, 14. veljače 2021.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: MIJENJAM SEBE, MIJENJAM SVIJET

 



Mijenjam sebe, mijenjam svijet


Što je jedan ogromni, neistraženi, nedodirljivi svijet jednom malenom, povučenom i nesigurnom pojedincu? Možemo reći sve i ništa. Sve, zato što jedan pojedinac, koliko god bio malen i samozatajan, može promijeniti svijet, bilo to u velikoj ili maloj stvari. Ništa, zato što cijeli svijet ne poznaje jednog pojedinca i što jedan pojedinac često ništa ne znači svijetu, nestanak jednog bit će kompenziran dolaskom drugog ili čak dvojice. Zašto bi se onda jedan pojedinac trebao truditi promijeniti sebe, kada to vjerojatno neće imati nekog značajnog utjecaja na svijet? Postoji jedan, jednostavan odgovor. Da li je bolja osoba ona koja smo sada ili ona koja bismo mogli postati? Kada se čovjek ne bi mijenjao, još uvijek bi plakao u naručju medicinske sestre, poslije poroda. Na čovjeku je, hoće li izabrati put prema napretku ili propasti. Čovjek će se promijeniti, onoga trenutka, kada pomisli i odluči da je promjena bolja nego sadašnje stanje. To mišljenje ne mora uvijek biti dobro. Svi težimo boljem, ili bi bar trebali težiti, zato se moramo prilagođavati, a time i mijenjati, kako bi sebi poboljšali život i učinili ga lakšim i jednostavnijim za suočavanje. Na čovjeka utječe previše čimbenika da ga može netko u potpunosti shvatiti, čak ni on sam ne zna, sa sigurnošću, tko je i kamo se uputio. Sami smo krivci vlastitog života. Na nama je što ćemo učiniti zarad vlastitog i općeg dobra. Možemo se truditi ispraviti pogreške na koje nailazimo, a s druge strane možemo biti zlobnici, koji će iza sebe ostaviti svijet s više patnje i boli, nego što je to bilo nužno. Čovjek se ne mijenja da bi spasio svijet od propasti. Čovjek se jednostavno prilagođava datim situacijama, kako bi sa što manje truda opstao malo duže na svijetu. Odraz pojedinačnih promjena i stanja kroji svijet.

Promjena jednog čovjeka  neće utjecati na stanje svijeta ako su ostali ostali konzervativni, ali može utjecati na samu promjenu drugih. Jedno dobro vuče drugo, kao što i jedno zlo vuče drugo. Svijet itekako može promijeniti pojedinca. Čovjek se prilagođava društvu i sredini, u kojoj se nalazi, inače bi postao uljez među vlastitim redovima. Suobličavamo se i prihvaćamo neke jednakosti s drugim ljudima, kako bismo lakše komunicirali i živjeli u određenom društvu, bez puno straha i nepredvidljivosti, zato je uvijek teško preseliti se u novi grad ili u novu zemlju, koja nikada neće biti kao domovina. Kada se nađemo u novoj sredini, čovjek mora ispočetka istraživati svijet oko sebe, mora dopustiti da ga svijet promijeni, onoliko koliko je to nužno. Sam čovjek će se opirati promjeni, jer je navikao na jedno dobro, koje je godinama prihvaćao i razumio. Da bi ostvario uspjeh i bio prihvaćen u društvu, čovjek mora iznijeti svoje ranjivosti i odluku za promjenom, mora steći novo povjerenje, preuzeti nove odgovornosti i prilagoditi sebe drugima. Slično, kako svijet mijenja pojedinca, tako i pojedinac mijenja svijet. Ne mora biti to veliki svijet, ali dovoljno velik da znači pojedincu. Bio to on sam, njegova obitelj, prijatelji, grad ili država, sasvim je svejedno, pojedinac može utjecati na promienu svijeta, tako što utiče na promjenu drugih oko sebe. Svojim idejama, zalaganjem, primjerima i sposobnošću, jedan čovjek može ispisati povijest i promijeniti svijet. Isus je promijenio svijet, tako što je stvorio Crkvu, ne samo za kršćane nego je njegov utjecaj promijenio cijeli tijek povijesti i svijeta. Hitler je učinio isto to, samo na puno, puno gori način. Fernando Magellan je doslovno promijenio svijet, kada je 1519. godine oplovio cijeli planet dokazavši da je zemlja sfera, a ne ravna ploča. Matej je u svom evanđelju dao zlatno pravilo svijeta: „Sve što želite da drugi čine vama, činite i vi njima“. Osim što možemo protumačiti, da bismo se trebali ponašati prema drugima onako, kako bismo mi željeli, da se netko prema nama ponaša, što ima svoje nedostatke, možemo istu rečenicu prikazati kao ideju da se sami ponašamo prema sebi onako kako je to najbolje, a onda takav primjer prenositi na druge, kako bi se i oni ponašali prema sebi najbolje što je moguće, a ako svi to radimo, svijet bi vjerojatno bio puno svijetlije mjesto, s manje patnje i problema.

Povijest je dokazala da bilo tko od nas može postati najgora osoba, koju je svijet vidio. Urođeno nam je u prirodi, da se u stanju propadanja, sve više zakopavamo i kvarimo. Alkoholičari konzumiraju sve više i više alkohola, ovisnici o cigaretama i drogi isto to čine. Za kriminalce je vjerojatnoća ponovnog počinjenja zločina visoka. Onaj tko je lijen, postat će još lijeniji, siromašni još siromašniji, a glupi još gluplji. Kako bi se sve to promijenilo, moramo se sami promijeniti. Prestati konzumirati alkohol, i ostale poroke, zaposliti se, educirati, a u korijenu jednostavno odlučiti i koristiti sve svoje sposobnosti, kako bismo putovali putem bolje budućnosti, nego putem propasti, jer pakao postoji i na Zemlji i svi znamo gdje se on nalazi. Svi možemo učiniti nešto, što bi doprinijelo poboljšanju vlastitog života, a time i svijeta. Možemo krenuti od najmanjih stvari, od vlastitog kreveta, kojeg nismo pospremili već mjesecima, ili vlastite sobe, koja pliva u prašini, jer smo toliko lijeni odvojiti desetak minuta, kako bi bar tu jednu sobu počistili i doveli u red. Kada čovjek malo razmisli o stvarima koje bi mogao popraviti u neko zadano vrijeme, i u najmanjoj sredini počet će uviđati stvari, kojima je nužna promjena. Možemo istrenirati sami sebe, poboljšanjem malih stvari, kako bi popravljali kasnije velike stvari. Čovjek koji je prihvatio svoju patnju i nedostatke i odlučio ih popraviti, koji je doveo svoju sobu i kuću u red, spreman je izaći vani i suočiti se s problemima zajednice, pa tako i svijeta. Nakon sobe, može uslijediti popravak odnosa s ocem, popravljanje stanja u obitelji. Popravljanjem obitelji stvaramo još nekoliko sposobnih članova, koji će nam pomoć dovesti selo u red, zatim grad, zatim državu, a kraj se ne nazire.

Svaki čovjek može za sebe uraditi ponešto, istog trenutka, počevši od sada. Prvo što moramo prihvatiti je, da smo sami nesavršena stvorenja. Puni smo mana, mržnje, problema i neznanja, tako da je pravo čudo, što opstajemo. Moramo se početi ponašati prema sebi, kao da vrijedimo u ovom svijetu, jer vrijedimo, samo možda ne znamo kako i zašto. Odnosite se prema sebi kao prema nekome kome ste dužni pomagati.[1] Čovjek se često ponaša prema drugima bolje nego prema sebi, jer zna kakvo je on ranjivo biće i sam zna svoju prošlost i svoje grijehe pa se ne smatra dostojnim boljeg života. Moramo biti usmjereni na konstantno poboljšanje. Možda su naša unaprijeđenja mala, ali sve dok su dosljedna i stalna, uspjeh je zagarantiran. Uspoređujte se s osobom kakva ste bili jučer, ne s osobom kakva je netko danas.[2] Ne znamo kroz što sve drugi ljudi prolaze, ali znamo kroz što mi sami prolazimo. Zato znamo što trebamo promijeniti na sebi, kako bismo postali bolji i prihvatljiviji primjer svijetu. Nitko ne želi pomoć od nekoga, tko ni sam sebi ne može pomoći. Jedna od stvari, koje znatno unaprijede čovjeka, a tako je malena, da ima prevelik utjecaj na svijet, je vlastiti govor. Prestanimo govoriti stvari za koje znamo da nisu istina, prestanimo lagati, prestanimo govoriti stvari koje vas čine slabim, prestanimo govoriti stvari koje negativno utječu na našu savjest i razmišljanje. Budite oprezi što, ali i kome, govorite. Najznačajnije, nemojmo lagati. Laž je hrđa svijeta, koja napada ne samo sami svijet, nego i čovjeka, ljubav, sreću i povjerenje, prema bilo kome. A što ima na svijetu vrijednije od toga? Prestanimo govoriti stvari za koje znamo da nisu istina. To će nas oslabiti toliko da se nećemo često moći oporaviti, zbog vlastitih pogrešaka, izgubit ćemo ljubav, povjerenje i sreću. Izgubit ćemo sebe, jer kad lažemo, prvenstveno lažemo sebi, a kada se dovedemo u situaciju, da nam se nagomilalo problema, shvatit ćemo, da je to samo plod ono malo laži, koje smo izrekli.

Nakon puno truda, vlastitog unaprijeđenja i promjena na bolje, život će postati jednostavniji, postat ćemo snažniji, samouvjereniji, veselit ćemo se budućnosti, nećemo više sami sebi stajati na putu do uspjeha. Bit ćemo spremni na sve izazove i tragedije, koje život stavi pred nas. Imali smo jedan zadatak, kad smo došli na svijet. Trebamo odlaziti s ovoga svijeta smanjujući patnju i bol, koja u njemu postoji. Ako ne to, onda se bar potruditi, da ništa ne pokvarimo. Nažalost, postoji i oni, koji su učinili sve što su mogli, pretvarajući svijet u jazbinu nepotrebne patnje i boli, brisajući nadu i vjeru ljudima. Svojim promjenama nabolje, uključivanjem drugih u napredak zajednice i svijeta, osiguravamo odlazak sa svijeta, koji je danas bolji, nego jučer, a sutra ćemo se truditi, da ponovno danas bude bolje nego jučer. Sjetimo se pjesme, iz čuvene knjige Mate Lovraka, Vlak u snijegu, Kad se male ruke slože.

 

Ivan Dabić 3a


[1] Jordan B Peterson, 12 pravila za život: Protuotrov kaosu, pravilo br. 2

[2] Jordan B Peterson, 12 pravila za život: Protuotrov kaosu, pravilo br.4


Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE