petak, 5. listopada 2018.

HKUD "DR KRUNOSLAV DRAGANOVIĆ" MATIĆI, DRUGI DIO



HKUD "Dr Krunoslav Draganović" Matići

Autor teksta, Pejo Pejić-Lele

Priča dva




V
eć koncem 1994. godine, pokrenuo sam inicijativu za obnavljanje rada KUD-a u Matićima, koji nailazi na plodno tlo. 
Pejo Mikić


Pejo Mikić-Mrkin pokreće rad dramske sekcije i prihvaća dužnost Predsjednika Društva, a s radom počinje i folklorna sekcija. Probe su redovito održavane unatoč stalnoj opasnosti od granata koje su u to doba često padale po selu, a većina muških članova Društva na probe dolazi izravno s prve crte bojišnice. 

Prvi nastup KUD je imao već na Uskrs 1995. godine, u Domu mladeži u Matićima, a priredbi je bio nazočan i prof. dr. Zdravko Tomac tada zastupnik u Saboru R. Hrvatske. Poslije nekoliko godina uspješnog djelovanja s radom prestaje dramska sekcija, dolazi do smjene generacija u folklornoj, a vođenje KUD-a preuzima Pejo Mikić-Tesla, u čemu mu uveliko pomažu Mandica i Ivo Pejić. 

Na moj prijedlog Društvo mijenja naziv i počinje nastupati pod imenom HKUD "Dr. Krunoslav Draganović". Iz novije povijesti Društva svakako treba istaknuti dugogodišnji koreografski rad tolišanke Mirjane Dujmenović, zatim svirački angažman ali i veliko zalaganje na okupljanju članova i sakupljanju narodni nošnji Ive Miškovića-Šeina. Svakako treba istaknuti i doprinos braće Josipa i Marijana Kopić, koji su pored glazbene pratnje folklorne sekcije na šargiji i violini obogatili program Društva, pjevanjem izvornih posavski pjesama. 

U ovih dvadesetak godina djelovanja KUD je imao brojne i veoma zapažene nastupe na brojnim manifestacijama i smotrama folklora diljem BiH u Hrvatskoj te jedan nastup u Njemačkoj.

Slikovnica

Fotografija iz 1996. godine, prije puta na nastup u Njemačkoj

Fotografija sa nastupa u Lepenici, kraj Kiseljaka

Sa jednog od brojnih nastupa u Slavoniji, Gradište 2010. godine.


Fotografija iz 2009. godine, na obali Jadrana, nastup u Karinu


Nastup na smotri folklora u Orašju

Fotografija iz 1998. godine, nastup u Slavonskom Brodu

Fotografija sa obale Save, uoči snimanja za emisiju FTV




Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE