petak, 28. svibnja 2021.

GRB SELA MATIĆI, SIMBOL SELA MATIĆI, DA ILI NE ?

 


Mještani sela Matići, neki dan smo od našeg vjernog pratitelja i prijatelja bloga/FB sela Matići, Pere Markovića, dobili jedan lijep i zanimljiv prijedlog, ali i konkretan primjer potencijalnog grba sela Matići.

Povijest kaže da su se grbovi počeli upotrebljavati već krajem 12. st. kako bi se lakše raspoznavali ratni prijatelji i neprijatelji, da bi ga danas koristili kao prepoznatljivo obilježje širom svijeta i raznorazni subjekti, gradovi, sportska udruženja itd. da bi slikovito predstavljali njihov brend.

Ova je ideja nama upućena sa ciljem da se prije svega razmotri kao prijedlog, ali i možebitno animira nekoga od naših mještana tkoje je sklon umjetnosti, kreativnosti itd. kako bi podjednako dali svoj doprinos ovoj viziji.

Od susjednih sela, ukoliko raspolažemo ispravnim informacijama, jedino selo Tolisa ima svoj grb.   

Treba li nam grb sela koji će kao takav biti simbol i zaštitni znak sela Matići ?!!  Vi ste tu da date ili ne date potporu ovom prijedlogu. Usmjerite, izaberete, a mi ćemo se obratiti mjerodavnim osobama/institucijama da to i zaživi.

Prijedlog za grab Pere Markovića.

Simbolika ovog grba može se objasniti u kontekstu, čuvar sela Matići „Sv. Ivo“, kuća u kojoj smo svi isti „Crkva“ npr. zatim, za veći dio sela, veći dio godina izvor života „Vrbovo pruće“, i ta plava boja koja simbolizira mudrost, pravičnost i mudrost.



Hvala Peri na materijalu, kreativnoj i lijepoj ideji, koja će, ako se pretvori u djelo, nedvojbeno obogatiti naše Matiće, kako povijesno, tako i kulturno.

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE