nedjelja, 14. studenoga 2021.

Matićki rezime ili nikad bolja godina u gore doba

Joso Orkić

Iz pera Jose Orkića

Godina na izmaku je opterećena mnogim neriješenim pitanjima kako u našem dvorištu tako i cijelom svijetu. Globalni problem uzrokovan korona virusom nije ni blizu svog sretnog završetka. Naprotiv, stanje se komplicira, sve je više politike i lobija uvučeno u ovu zdravstvenu priču. EU se podijelila na cijepljene i one druge i to je stavljeno kao prioritet, što možda i jest, dok su problemi poput galopirajuće inflacije i migrantske krize po strani. Kod nas u BiH, tri nacionalna patuljka (neki ih zovu vođe) prebrojavaju puške i tenkove i prijete drugim dvama narodima, a ne vide da su sami najveća prijetnja upravo narodu kog predstavljaju. Mogao bih tako do sutra, ali...
Mi u Matićima imamo puno ljepšu priču. Priču o godini za pamćenje, godini u kojoj vrijedi ona pučka "Nikad bolja godina u gorem vremenu". Sve je krenulo početkom proljeća kad je donesena odluka da se ide u realizaciju izdavanja dviju knjiga s ratnom tematikom iz devedesetih godina proteklog stoljeća. Knjiga pjesama "Bio jednom jedan rat" autora Peje Pejića i monografija "Selo Matići u Domovinskom ratu" izazvale su veliko zanimanje, čak je Nedjeljko Nedić, pisac - istraživač i kroničar općinskih događanja , uvrstio monografiju u kapitalna djela Općine Orašje. Pred blagdan Svih svetih iz tiska je izašla knjiga sjećanja na tragičan događaj iz 1995. godine i pogibiju osam matićkih mladića. Izdala ju je Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša iz Zagreba.


Tog proljeća je nastavio priču Zvonimir Pejić sa svojim kvizom. Unatoč svim problemima priveo je kraju sezonu započetu protekle godine. Krajem ljeta krenuo je u novi izazov, čiji uspjesi nisu ostali nezamijećeni. Matićki caffe "Jastreb" (mjesto održavanja) oblijetale su razne TV kuće u namjeri da ispričaju priču o "čudu u Matićima". Zaslužio je to Zvone svojim trogodišnjim zalaganjem i kreiranjem kviza koji je sve popularniji pa ne bilo iznenađenje da se pojavi na nekoj od entitetskih televizija.



Tijekom svibnja utemeljena je Udruga "Matići u srcu", čija je osnovna djelatnost humanitarnog karaktera. Od svog utemeljenja do današnjeg dana (šest mjeseci) postigla je zavidne rezultate. Točka na "i" bilo je dovođenje predstave Centra za kulturu Orašje i KUD-a "Kralj Tomislav" iz Tolise pod nazivom "Ambrina gostiona" u kojoj su nastupila i dva naša mještanina. Predstava je imala dvostruki humanitarni (dio za Udrugu, dio za Slađana Blažanovića) i značajan kulturni karakter za naše selo. Moguće je na ova predstava i nije kraj za ovu godinu, moguće je nas iznenade članovi Upravnog odbora za božićne blagdane.



Matičko ljeto ove je godine ličilo na ona od prije dvadeset i više godina kada je mali nogomet bio u centru pozornosti. Skupina mladih entuzijasta iz sela organizirala je veliki malonogometni turnir te na taj način obogatila sadržaje u vrelim srpanjskim večerima. Dva tjedan ugodne zabave, druženja i dobrog nogometa, bili su događaji za pamćenje.



Nogometni klub "Napredak" iz Matića nije blistao i postigao rezultate dostojne imena i renomea kluba. Stalno biti pri vrhu, a nikada na vrhu, nije nešto što bi zadovoljilo navijače kluba. Ipak, vrijedni članovi Uprave kluba ove su godine napravili čudo po pitanju infrastrukture i podizanja razine kvalitativnih uvjeta za nogometaše. Tijekom ljeta i početkom jeseni dovršeni su radovi na objektu svlačionica vrijedni 30 tisuća KM. Postavljena je potpuno nova električna instalacija, centralno grijanje, vodo instalacija..., i sve to svojim sredstvima, što predstavlja najveću investiciju od postanka kluba.


I na kraju, ali ne manje važna aktivnost bloga i fb stranice Selo Matići i Ivana Dabića. Ivan je napisao ove godine preko četrdesetak kolumni za rubriku "Nedjeljni kutak za mlade", dok je stranica pratila sve važnije događaje u selu i okolici.
Tek je sredina studenog, a već je učinjeno toliko tog pozitivnog da se s pravom može reći da je ova godina bila izuzetno učinkovita za selo i njegove mještane

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE