petak, 11. studenoga 2022.

BOJ ZA ORAŠJE

Povijest kaže da su do sada ovim prostorom suvereno, bez ozbiljne konkurencije, vladala dva nogometna kluba: NK „Hajduk“ Orašje i HNK „Orašje“ Orašje. Neupitno, da su oba bili bez premca, ali isto tako se ne može niti poreći da im je kvalitetu u dobroj mjeri osiguravala nogometna „centralizacija“.
Danas je spletom nekih raznoraznih okolnosti došlo do nogometne „decentralizacije“, što je izravno doprinijelo da se ovu sezonu (izuzmemo li ratne godine, kad „nogometna slika“ i nije bila nešto racionalna) po prvi put u povijesti, dva seoska kluba bore za primat najjače nogometne momčadi općine Orašje.

Boj za Orašje počeo je 13.08.2022. godine. Završiti će nekada tijekom sljedećeg proljeća, a u nedjelju ćemo mi obični smrtnici, uživo biti u mogućnosti ocijeniti tko u tom boju do kraja, realno ima veće šanse, NK „Dinamo“ Donja Mahala ili NK „Napredak“ Matići.

Povijest također kaže, da su Dinamo i Napredak svoj prvi službeni prvenstveni međusobni susret odigrali u jesen 1956. godine. Utakmica je odigrana u okviru tada po prvi puta uopće organiziranog službenog natjecanja pod „kapom“ nogometnog saveza ex. Jugoslavije, na razini Srezova/Kotara. Nogometno prvenstvo na razini kotara Brčko, koje je bilo podijeljeno po općinskim središtima (Brčko, B. Šamac, Bijeljina, Gradačac i Orašje). Izvor Monografija NK „Napredak“ Matići.

Na žalost, nemamo taj prvi rezultat iz prvog službeno nogometnog prvenstvena, organiziranog na razini općine Orašje, pod okriljem NS Jugoslavije.

Posljednju prvenstvenu utakmicu smo odigrali u okviru „Prve NL Županije Posavske“ sezona 2014-15.

XVI kolo15.03.2015. stadion "Crna Mlaka" Matići

NK "Napredak" Matići - NK "Dinamo" Donja Mahala (1:2) 4:2

Strijelci: 0:1, Đuro Maskaljević. 1:1, Tomislav Marković (Ivan Orkić). 1:2, Ivan Lukačević. 2:2. Tomislav Marković, 3:2. Blaženko Mikić, 4:2, Tomislav Marković.

Od prve utakmice odigrane davne 1956. godine pa sve do ove posljednje utakmice odigrane 2015. godine, ova dva sportska kolektiva su se natjecala u 26 različitih službenih nogometnih prvenstava, različitih nogometnih saveza. Unutar kojih su do sada odigrali točno 45 međusobna susreta. Kako nam nedostaje par utakmica, nećemo iznositi konkretan skor… Samo ćemo reći da se prednost mjeri u golovima.

Svaki susret ova dva nogometna kluba do sada je bio zanimljiv, posjećen i atraktivan, bez obzira na sam značaj ishoda. 

U nedjelju će ova dva kluba odigrati svoj 46. po redu međusobni prvenstveni susret. Gledajući ljestvicu i trenutne ambicije ova dva kluba, moglo bi se reći da će to biti opuštene utakmica, za navijače i prestiž. No gledajući na rivalitet, tradiciju i kako smo rekli po prvi puta primat Prvog kluba općine Orašje, biti će to utakmica od velikog značaja i sa velikim ulogom.

Što kažu o prvenstvu, klubovima, svom učinku i ovom velikom derbiju, kako općinskom tako i pretposljednjem 14.-om kolu Druge lige F BiH. Reći će nam dvije glavne vedete nedjeljnog susreta. Dva nogometaša koja su nogometnu karijeru „brusili“ u istom klubu i tu izgradili svoje nogometno ime, HNK Orašje“. Jedno ime sa čijim nogometnim umijećem su već upoznati nogometni ljubitelji širom BiH i drugi kojeg će nadamo se uskoro upoznati. Kapetan domaće momčadi NK „Dinamo“ iskusni Josip Maskaljević i trenutno prvi topnik NK „Napredak“ Zvonimir Marković.

Josip Maskaljević, danas kapetan NK „Dinamo“ Donja Mahala, „jučer“ HNK Orašje. Nezamjenjivi nogometaš u dresu HNK i jedan od najboljih središnjih braniča Prve NL F BiH. Koji je svoje nogometnu umijeće prezentirao neko vrijeme i u dresovima omladinskih selekcija NK Osijek i reprezentacije Hrvatske.

Inače, kada već pričamo prošlosti i karijeri ovog uspješnog nogometaša, ne možemo ne iznijeti i činjenicu da je bio član jedne od najuspješnijih omladinskih selekcija HNK „Orašje“ generacije 91. godište. Generacija iz koje su se više nego li uspješno nogometno afirmirali: Sulejman Krpić (Dinamo, Sarajevo, Sloboda, Željo, Tuzla, Astra, Suwon, Western Sydney …), Mato Ivanović (Cibalia, povremeni kapetan reprezentacije Hrvatske U-19, Slavija), Antonio Maglica (Osijek, Hajduk, Apollon, Guizhou, Kayserispor, omladinske selekcije reprezentacije Hrvatske….), Marko Prgić-Kele dugogodišnji kapetan HNK „Orašje“ (danas suigrač).

Josipe, nakon velikih utakmicama u dresu HNK „Orašje“, reprezentaciji, Osijeku, danas u svom Dinamu, te nakon godina iskustva i igranja u raznoraznim nogometnim ligama, možeš li nam reći…

Kako Vam se čini sama kvaliteta ove lige, ovu sezonu?
- Prvo želim da pozdravim Vas kao portal i sve pratitelje ovog portala.
- Mišeljenja sam da je kvaliteta lige ove godine ipak stepenicu lošija nego prošlih godina iz razloga što su bolje i kvalitetnije gradske ekipe sada u višem rangu.

Tko je po Vama glavni favorit prvenstva i može li i ima li „Dinamo“, aspiracije za prvo mjesto?
- Po mom mišljenju glavni favorit za prvo mjesto su momčadi FK "Gornji Rahić", FK "Seona" i NK "Napredak".
- Što se tiče Dinama. Naše ambicije su godinama "biti stabilni drugoligaš".

Kako cijenite rezultate „Dinama“ u dosadašnjem dijelu prvenstva?
- Dosadašnji rezultati Dinamo su prema našim očekivanjima tj gornja polovica ljestvice.

Što kažete za rezultate novaka u ligi, „Napretka“?
Rezultati Napretka me nisu iznenadili, puno je uloženo u momčad, velika euforija, cijelo selo živi i diše za klub i to mora dati rezultat. Ja im ovom prigodom na tome čestitam i drago mi je što je tako.

Jeste li zadovoljni svojim nastupima u dosadašnjem dijelu sezone?
- Haha, pamtim i bolje igre, ali neka mi sude navijači koji prate  Dinamo.

Što očekujete od nedjeljnog debija?
- Za nedjeljni derbi želim pozvati navijače Dinama i Napretka, kao i sve ljubitelje nogometa da dođu u nedjelju u Donju Mahalu i uživaju u utakmici. Također, želim da pobjedi bolji, sretniji i spretniji. Kao i da glavni akteri na utakmici budu nogometaši, a ne neke treće osobe.

Hvala Josipe i sretno u nedjelju!

Naš dugi sugovornik je Zvonimir Marković (2000.), koji je svoje prve nogometne korake napravio u NK „Napredak“ Matići. Sa selekcijom „Pred-pioniri“ je 31. svibnja 2013. godine, u dresu NK „Napredak“ osvojio prvo mjesto u F BiH. U finalnu ove završnice bili su bolji od svojih vršnjaka NK „Željezničar“ iz Sarajeva. Uspjeh koji će sigurno ostati zlatnim slovima zapisano u povijesti našega kluba.

Nakon „plavog“ dresa, slijedeći izazovi su mu bile omladinske selekcije, prvo NK „Osijek“, a zatim HNK „Orašje“. U HNK „Orašje“ nakon kadeta i juniora, dolazi do prvog tima i seniorskog dresa, gdje se zadržao do 2020. godine. Slijedi kratki „izlet“ u „19. srpanj“ Oštra Luka i mogli bi trenutno zaključiti, ponovno matični klub Napredak (1. NL ŽP).

Svojom igrom i golovima je itekako „pogurao“ Napretkom pri osvajanju prvog mjesta u Prvoj NL ŽP, a danas ga održava visoko na ljestvici Druge lige F BiH.

Zvonimire, kako Vam se čini kvaliteta lige?
- Prije svega veliki pozdrav svim prijateljima bloga i fb selo Matici.
- Kvaliteta lige mi se čini dobra, definitivno smo je i mi dodatno povećali.

Tko je po Vama glavni favorit prvenstva i može li i ima li „Napredak“, aspiracije za prvo mjesto?
- Kao glavnog favorita bi naveo FK G. Rahić, iako Napredak sa ovom momčadi definitivno ulazi u uzak krug favorita za prvo mjesto, ali to nisu trenutni ciljevi kluba.

Kako cijenite rezultate „Dinama“ i Napretka u dosadašnjem dijelu prvenstva?
- Kako Dinamo tako i mi igramo jednu odličnu polusezonu što govore i naši rezultati, to me raduje jer su trenutno ova dva kluba glavna promotora nogometa u ŽP.

Jeste li zadovoljni svojim nastupima u dosadašnjem dijelu sezone?
- Svojim dosadašnjim nastupima sam zadovoljan, iako znam da mogu puno bolje od ovoga što trenutno pokazujem.

Što očekujete od nedjeljnog debija?
- Od Nedjeljnog derbija očekujem promociju posavskog nogometa na visokoj razini i nadam se da će se nakon utakmice pričati o golovima i potezima, a ne o ljudima u crnom.

Hvala Zvone i sretno u nedjelju!

Mi ćemo za kraj, baciti pogled da vidimo trenutno stanje na ljestvici


Zahvaliti se našim sugovornicima, na ljubaznosti i profesionalnosti.

Također, iskoristiti prigodu i pozvati sve dobre ljude da dođu na ovaj "Boj za Orašje", koji će se održati u nedjelju u 13.3o sati, na stadionu NK „Dinamo“ Donja Mahala.

U želji da pobijedi bolji i nadi da će točionici biti puni.

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE