nedjelja, 18. studenoga 2018.

NAJSTARIJE KUĆE U MATIĆIMA

                                                               
                   U razgovoru s našim suradnikom Elvisom Miškovićem o jednoj od narednih priča subotom napomenuo mi je kako ima već pripremljen materijal koji je vrijedan da se spomene. Riječ je o najstarijim kućama u Matićima, točnije o pet najstarijih kuća od kojih je jedna u fazi nestajanja.
                   Ovo je prigoda da pokažemo baštinu koja je zašla u dob iz koje joj  se ne smiješi vesela budućnost.

                   Najstarija kuća datira u vrijeme kraja Prvog svjetskog rata, dakle 1918./1919. godinu. Sagradili su je Pavo i Janja Mišković. Kuća se nalazi u ulici Braće ribar na broju 17.
  

  Kuća je vlasništvo Adriana Miškovića – Beli, pa se nadamo da ima budućnost


            Druga po redu je u vlasništvu Ive Pejića, a nalazi se u Ulici Braće Radića na broju 10. Kuća je sagrađena 1921. godine, a gradili su je Blaž i Mara Pejić

Dobro očuvana i funkcionalna skoro stogodišnjakinja

           Treća je kuća o kojoj će još biti riječi jer osim svoje starosti ima i zanimljivu priču. Sagrađena je prvi puta oko 1925. godine a prenesena je 1933. godine i nalazi se u ulici Bana Jelačića na broju 107. Sagradili su je Ilija I Ruža Mikić (Vidići).
Kuća o kojoj ćemo još pisati vlasništvo je Eve Mikić

             Četvrta po redu je kuća iz 1930. godine. Nažalost ovu kuću je u ruševnom stanju (polovici kuće presudio je zub vremena). Kuća je vlasništvo obitelji Mikić a nalazi se u ulici Braće Radića na broju 84. Sagradili su je Pavo i Kata Dabić.


Ova kuća više ne stoji, polagano se urušava

Peta kuća vlasništvo je Ante Dabića. Sagrađena je 1931. godine a nalazi se u ulici Braće Radića na broju 88. Sagradio ju je Marko Dabić.

Kuća u jako dobrom stanju, ali…

Ove kuće preživjele su dva rata (Drugi svjetski i Domovinski) i izašle skoro neokrznute, ali presuditi će im zub vremena i fizičko nestajanje njihovih domaćina. Zahvaljujemo Elvisu Miškoviću na fotografijama i podacima od kojih je sazdan ovaj prilog i najavljujemo seriju priča o ljudima i objektima pored kojih svakodnevno prolazimo, a da njihovu raskoš uopće ne primjećujemo.



By Joso Orkić & Elvisu Miškoviću


Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE