nedjelja, 16. veljače 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: LJUBAV



Ljubav

Proteklog tjedna svjedočili smo događaju koji se svake godine obilježava na dan sv. Valentina, a većina ga nas zna kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Povodom toga škole su bile okićene dekoracijama na temu ljubavi. Svuda su bila postavljena srca i svaki kutak je krasila crvena boja, kao znak ljubavi. U životu adolescenata jedna od najvažnijih stvari je jedna od najmisterioznijih stvari na ovom svijetu. Nitko ne zna odgovor na pitanja  odakle dolazi , kako nastaje i koja joj je svrha. Ta stvar, pojava ili stanje je nešto što nazivamo ljubav.
Ljubav je bez boje, okusa ili mirisa, ne može se uhvatiti čak je se ne može ni vidjeti, može ju se samo osjetiti. Ne traži mnogo, a ponekad uzima previše, nije važno da li je ona mladalačka ili staračka ona je uvijek prisutna u životu i prati čovjeka kroz cijeli život. Ona je simbol sreće, povezanosti, uspjeha, života i ispunjenosti. Svakog dana čovjeku je potrebna prihvaćenost i ljubav. To je jedna od temeljnih životnih potreba.

Škole su na poseban način potaknule učenika da čestitaju Valentinovo svojim voljenima. Pisanje pisama, onih pravih u kuvertama i sa divnim porukama u istim, a ne da prva pomisao na pismo bude račun za struju od prošlog mjeseca, je danas već staromodna stvar. U današnjem vremenu kada je potrebno poslati neku poruku to se obavi u par klikova i za manje od minute stupimo u kontakt s traženom osobom. Dobiti pismo pisano rukom je danas rijetka stvar. Pa je to odlična ideja da se potaknu učenici pisanju pisama. Zar nije divno kada dobijete pismo u kojem stoji koliko vas netko voli i da je to pismo napisano rukom osobe koja voli.

Nitko nikada nije, a i neće razumjeti ljubav. To će ostati velika tajna Božjeg stvaranja u ovom svijetu. Shakespeare  je rekao da je ljubav slijepa. Nikada neće nečije mane biti dovoljno snažne da prevladaju ljubav. On je kao i mnogi svjetski umovi razmišljao o toj čudesnoj stvari koja povezuje sve ljude, ali nitko nije uspio objasniti njezino postojanje.

Pod utjecajem ljubavi nastajale su brojne pjesme koje se i dan danas spominju. Napisane one prije 2000 godina ili jučer te su pjesme najljepše pa ih vrijedi čuvati i iznova čitati. Pod utjecajem ljubavi svi postaju pjesnici.

Jedno od tri pravila koje donosi kršćanstvo je također ljubav, pored vjere i ufanja. Iz ljubavi se događaju velike stvari. Tako je i Bog ljubio svijet da je poslao sina jedinorođenca da umre i spasi svijet. Sve je to počinjeno iz ljubavi.
Koliko je samo gluposti napravljeno zbog nje, ali to ostavljam starijima da razmišljaju i prisjete se što su sve oni napravili zbog ljubavi. Ljubav je jedino što je svijetu potrebno.

                                                                                                                   Ivan Dabić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE