subota, 22. veljače 2020.

KAD MAMIĆI NISU MAMIĆI NEGO JOSIĆI


Mlada misa fra Luke Mamića


Obitelj Mamić se prvi puta spominje 1822. godine u Matićima. Te godine u matici vjenčanih zabilježeno je vjenčanje Marijana (Jakova) Mamića i Ane Mišković (Josić) iz Matića. Spominju se Niko, Marko, Luka i Ivo Mamić koji su zasnovali obitelji i imali muške i ženske potomke koji su se rađali u vremenu od 1852. – 1882. godine. Što je se moglo dogoditi da su ti Mamići nestali početkom dvadesetog stoljeća? Danas definitivno nema potomaka izvornih Mamića koji su se doselili početkom devetnaestog stoljeća. Današnji Mamići su potomci Josića – Miškovića.


Prvi trag pronađen je u crkvenim maticama zapisan u vidu opaske.


          


        


       

   








  Opaska u desnom gornjem kutu koja je potaknula istraživanje

Pokušali smo provjeriti točnost ove informacije pa smo kontaktirali  Željka Mamića koji je potomak ove obitelji i koji nam je pomogao dajući nam na uvid njegova saznanja o svojim precima. Naime, Željko je izradio obiteljsko stablo Mamića preko kojeg smo došli do njegovog šukundjeda Marijana Josića rođenog 1852. godine od oca Peje Josića i majke Mare rođene Kamenjašević.


                                  Obiteljsko stablo Željka Mamića

Na slici se vidi da je Marijan bio oženjen Lucom Mišković, a Pejo koji je označen kao njegov brat je ustvari njegov otac Pejo Josić. U matici rođenih sela Matići za 1852. godinu zabilježeno je rođenje Marijana, sina Peje i Mare Josić (te godine spominje se i rođenje Marijana sina Marka Josića i Luce r. Marošević, ali zbog ovog što piše na skici obiteljskog stabla, mislimo da je u pitanju Marijan Peje Josića).
Postavlja se pitanje koji je bio motiv za promjenu prezimena? To će biti teško doznati, ali se može pretpostaviti da je uzrok bio imovinske naravi, tj. da je Marijan uzeo prezime Mamić zbog nasljeđivanja imovine od svojih rođaka koji su ostali bez nasljednika.
Prilog ovoj tezi jest brak između Marijana Mamića i Ane Josić -  Mišković koja bi trebala biti sestra Peje Josića tj. tetka Marijana Josića. Očito su ovi ljudi ostali sami i ponudili imanje u zamjenu za uzimanje i nastavak prezimena. Ovakvih je primjera bilo u selu i prije i kasnije.
Obitelj Josić mijenjala je prezime više puta. Josići su Miškovići, a prezime su promijenili kad i Draganovići (oko 1821.). Ova obitelj je uzela prezime u čast svojemu ocu i djedu, Josi Miškoviću.
Joso Mišković rodio se 1738., a umro je 1819. godine i jedan je od trojice sinova Ante Miškovića koji su došli u selo Matiće oko 1750. godine. Da bi se razlikovali od drugih Miškovića u selu oni su, nakon smrti oca i djeda Jose 1819. godine, uzeli prezime Josić. Prvi spomen prezimena je iz 1821. godine kada Mato Josić, unuk Jose Miškovića, a sin Marijana Josića, krsti sina Marijana.
Josići su ovo prezime nosili oko šezdesetak godina ( neki više, neki manje), ali su svi, vremenom, vratili staro prezime Mišković. Današnji ogranak Miškovića – Josića je najveći u selu.
                                                                                                                                      JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE