nedjelja, 12. travnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: O OPRAŠTANJU




O opraštanju


Nebrojeno puta čovjek se susreo s nedaćama i uvredama koje proizlaze od bliskih ljudi, a ponekad i od potpunih stranaca. Ljubav je najvažnija vrlina koju čovjek može posjedovati. Onaj tko nije osjetio ljubav taj ne zna zašto se rodio. Bez ljubav čovjek se ne može razvijati, rasti, napredovati i živjeti. Čin prave ljubavi, koja pokreće ovaj svijet i koja čini dobro u ovome svijetu, je oprost.
Oprostom se čovjek prvenstveno oslobađa negativnih misli i mržnje prema nekome. Opraštanjem pozitivno utječete na svoje zdravlje i gradite sebi bolji i jednostavniji put ka vašim ciljevima. Iskreni oprost je segment istinske ljubavi koji treba poštivati i čuvati svim svojim mogućnostima.
Za početak treba oprostiti sebi. Prihvatiti sve svoje mane i unutarnji nemir da bi uspostavili sklad i lakoću življenja i kako bi težili samoostvarenju. U svakome od nas postoji nešto što pritišće i sprečava slobodu koju jedna ljudska duša može iskoristiti. Neopraštanje samom sebi nije vidljivo na vanjskoj slici čovjeka, ali se u unutrašnjosti nakuplja kao hrđa koja se s vremenom širi i uzrokuje probleme. Neopraštanje sebi također uzrokuje nesigurnost i nepouzdanost u svoj rad i komunikaciju među ljudima. Tjera nas da sebe smatramo nedovoljnim i slabim, da nismo spremni na situacije ili pothvate koji su nam namijenjeni te tako usporavaju i prekidaju prilike koje su nam pružene za zadovoljstvo i sreću življenja. Čak i kada nam drugi ukazuju da smo vrjedniji nego što smatramo i da zaslužujemo ljubav, mi to odbacujemo jer smo sami sebi usadili korov nesigurnosti i mržnje prema samom sebi.
Oprostiti drugome je možda i lakši pothvat za ispuniti, nego što je oprostiti samom sebi. Oprostiti možemo samo iz čiste ljubavi, a količina oprosta ovisi o količini ljubavi koju osjećamo prema drugima i o kajanju koje je uslijedilo kao isprika onoga što nas je povrijedio. Možemo oprostiti i to nije nemoguća misija, ali ako opraštamo, ali nikad ne zaboravljamo što je učinjeno i zašto je bio potreban oprost, onda bolje da nismo ni opraštali. Takav način oprosta je samo drugim riječima rečeno da nismo oprostili i da se nismo pomirili s činjenicom kajanja bližnjega. Sveto pismo donosi mnogo prispodoba i primjera kako treba opraštati. I Stari zavjet kao i novi donosi primjere iz života velikih osoba koji su griješili ali ipak dobivali oprost, ali i onih malenih koji su dobili oprost pa su po svojim djelima dobili što su zaslužili. Tako i Matejevo evanđelje u 18 poglavlju iznosi trenutak kada Petar upita Isusa koliko puta treba oprostiti svome bratu, sedam puta? Isus mu je odgovorio da ne sedam nego sedamdeset puta sedam. I sami idemo na ispovijed po oprost grijeha od Boga i zapitajmo se da li nam je ikada taj oprosti bio uskraćen?
Biblija iznosi kako trebamo oprostiti i neprijatelju jer to je čin ljubavi i poštivanja Božjeg nauma. Kažu da je opraštanje neprijatelju najslađa osveta, ali naši ljudi su previše opsjednuti takvim izrekama, kao na primjer „Oko za oko, zub za zub“ ili „milo za drago“. Previše smo osvetnički nastrojeni, ali to je više pitanje temperamenta i ozračja društva u kojem se pojedinac razvija i tako biva naučen.
Opraštanjem nikad nećemo zaraditi sebi nizak status, kako u društvu tako i u svojoj svijesti, jer je opraštanje ono što samo rade dobri i veliki ljudi, a veliki su samo ono koji praštaju. Oprostom iskazujemo milosrđe onome koji traži ispriku i pomažemo ne samo sebi nego i njemu otklanjanjem mržnje između sebe, a tako i iz svijeta. Iako trebamo biti oprezni. Nikada ne trebamo dopustiti da nas netko iskorištava zbog naše dobrote i mekog srca, koje teži za boljim svijetom bez mržnje i koje oprašta zlodjela.  Errare humanum est, ignoscere divinum – ljudski je griješiti, božanski opraštati.

                                                                                         Ivan Dabić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE