nedjelja, 5. travnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: OSTAVŠTINA





Ostavština


Povijest je izrodila mnoge velike umove koji su svojim radom i razmišljanjem uvelike otkrili svijet i zakone života i življenja. Pokazali su nam istinu i pomogli da danas uživamo dobrote koje danas imamo. U nasljedstvo su nam ostavili svoju spomen i svoja djela, a ona su najvrijednije što čovječanstvo posjeduje. Ostali su nam primjer kako čovjek može ispuniti svoj život dobrim i uspješnim djelima i odlukama samo ako se potrudi i ako se bori za svoja uvjerenja i ciljeve.
Jednom je u svom govoru, najveći rimski govornik, filozof i državnik Marko Tulije Ciceron, izjavio: „Život koji nam je dala priroda kratak je, ali sjećanje na valjano upotrjebljen život vječno je." I danas, nakon dvije tisuće godina, spominje se Ciceron ne u njegovu spomen, nego na njegova djela i dalje traje borba između onih koji podržavaju njegove ideje i onih koji im se odupiru. Poput njega koji je ostavio svoja djela da se ljudi i nakon dva tisućljeća prepiru o tome što je ispravno trebamo težiti da na ovom svijetu ostavimo trag i ogrebotini na tabularazi života, praznoj ploči.
Smrt je nešto neizbježno svim ljudima, a mnogi od nas vjeruju u nastavak života, ali na nekom drugom, boljem mjestu. Koji je onda naš smisao na ovom svijetu? Zašto trpjeti patnju i nepravdu ovoga svijeta? To su granična pitanja na koja nitko ne zna točan odgovor. Možemo samo pretpostavljati i težiti savršenstvu. Sve religije svijeta pokušavaju odgovoriti na takva pitanja i pružaju utjehu praznim ladicama ovih pitanja.
Smisao života će mnogi pronaći u životu poslije smrti, ali malo je onih koji na ovom svijetu pokušavaju činiti dobro da bi sebi, a i drugima, olakšali put do tamo. Nadasve, kada bi svi mi samo težili vječnosti kuda bi išao ovaj svijet. Svakome od nas je zadatak da na ovom svijetu čini dobro, širi ljubav i da kada ga više ne bude da ostavi razlog za svoje sjećanje, da ga se ne zaboravi. Ne moramo svi biti poput Cicerona ili Julija Cezara, Isusa ili svetaca, Newtona ili Eulera, ali trebamo tome težiti i pokušati i boriti se da postanemo velikani koje će netko pamtiti pa bar i samo obitelj da pamti da budete spominjani  svojim praunucima i da vaša osobnost i djela budu zapamćena po svojoj znamenitosti. Time ostavljate uspomenu na sebe i ponos obitelji.
Valjano upotrjebljen život je savršenstvo kojim trebamo težiti da olakšamo život i put ovoga svijeta sebi i bližnjima oko sebe. Teški su to zahtjevi i nismo vi u mogućnosti ispuniti njihove potrebe. Neke od nas druge stvari odvraćaju od pravog puta. Poroci, grijeh i zlo otežavaju naš put i prave rupe na cesti života, stvaraju prečice koje su samo zabluda kraćeg puta, a zapravo samo stvaraju iluziju koja odvraća čovjeka od stvarnosti i temelja života.
Nije lako, teško je, ali tu smo da se borimo i da pokušamo nadvladati sve nedaće života na način na koji to najbolje znamo i da na ovom svijetu ostavimo nešto u nasljedstvo sljedećim naraštajima koji dolaze.  
                                                                                                                           Ivan Dabić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE