subota, 19. rujna 2020.

ČETIRI GENERACIJE MIKIĆA U ŠKOLI U MATIĆIMA

                                                           Tri generacije Mikića


Matićka je škola u svojih skoro stotinu godina postojanja životno usmjerila  mnoge doktore znanosti, sveučilišne profesore, književnike, svećenike, liječnike, a ponajviše malih, običnih ljudi, koji su ostali da žive u dragoj nam ravnici.

Kroz sve ovo vrijeme  školom je prošlo 41 učitelj/ica i svi su oni ostavili nekakav trag i pečat na ljudima u selu. Nekako su svima najdraža sjećanja na te mlade dječje dane i svog prvog učitelja ili učiteljicu. Ti ljudi ostaju u trajnoj i neizbrisivoj uspomeni.

Teoretski je moguće da je kroz školu prošlo pet naraštaja iste obitelji, ali mi taj podatak nemamo. Ono što zasigurno imamo i znamo jesu četiri naraštaja obitelji Ive (Tome) Mikića zvanog Ivo babe Ivke (imao je on još nadimaka, ali da ne cjepidlačimo, dovoljno je i ovo).

Ima još obitelji u selu koje imaju četiri naraštaja matićkih školaraca, a zašto baš ova? Razlog je jednostavan, ove je godine u školu  krenuo maleni Tomo Mikić, pa od dva učenika, uzeli smo njega (druga učenica je treća generacija u obitelji Mišković). No, krenimo redom.



Ivo (Tome) Mikić je rođen 1932. godine. Svoje je školske dane provodio u vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata. Učitelj mu je bio Emil  Leszek, koji je u to vrijeme službovao u Matićima. Fotografije odjeljenja i učitelja nemamo zato što se to kod nas, tada, nije radilo.



Tomo (Ive) Mikić je rođen 1955. godine. Učila ga je učiteljica Zlata Grčić. Na slici je Tomo prvi s desna od učitelja, Pave Živkovića.


Ivan (Tome) Mikić je rođen 1984. godine. Učila ga je učiteljica, Nermina Kabaklić (učiteljica s najdužim radnim stažem od svih učiteljica koje su prošle kroz školu). Na slici je Ivan treći na desno od učiteljice.



Tomo (Ivana) Mikić je rođen 2014. godine. Učiti će ga učiteljica, Marina Koturić.

U  pet naših generacija koje su spomenute (Tomo, Ivo, Tomo , Ivan, Tomo), samo su dva imena. U Matićima je čest slučaj da se u obitelji ponavljaju imena (unuk dobije ime djeda), tako da imamo samo dva imena u šest i više generacija jedne obitelji. 

Ukoliko netko zna za slučaj od pet generacija koje su prošle kroz školu u Matićima, molimo da nam javite?

 

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE