subota, 26. studenoga 2022.

NEIZVJESNA VREMENA

Osvrt na prvu nedjelju došašća.

Dr fra Luka Marković

Nedjeljno Evanđelje govori o opasnostima koje su se nadvile nad svijet. Riječ je o kozmičkoj katastrofi koja bi mogla uništiti svijet i život kakav poznajemo. Iako je takav biblijski govor nekada izgledao poput fantaziranja, danas i znanost govori o velikim nedaćama koje bi mogle zadesiti čovječanstvo. Ne radi se samo o sigurnom urušavanju svemira za nekoliko milijardi godina što će se zasigurno, prema predviđanjima fizike, dogoditi, nego i o mogućnosti da jedan od asteroida u našem Sunčevom sustavu udari u planetu Zemlju i uništi život na njoj. Što više tako nešto će se jednoga dana zasigurno i dogoditi, ukoliko čovječanstvo ne bude sposobno spriječiti takav scenarij. A tu su i druge bezbrojne opasnosti kao što je atomsko oružje. Nitko ne može biti siguran da ga netko od političkih bolesnika neće doista upotrijebiti. Uostalom, Rusi tako nešto već daju nagovijestiti. Dakle naš ljudski život, isključujući prirodnu smrt, i nije toliko siguran koliko si često umišljamo. Upravo na to želi upozoriti Biblija svojim slikovitim govorom o kraju vremena.
Evanđelje koje govori o tim izazovima, ne ide za tim da isprepada ljude, nego da upozori čovjeka kako je njegov život krhak i da se ne isplati živjeti u mržnji, svađi i međusobnim sukobima. Nažalost, postoji nešto što vodi čovjeka u krivom smjeru i utječe na njega da se ponaša suprotno od onoga što je Bog htio. A htio je da čovjek bude dobro stvorenje. O čemu se radi govori na svoj način poučna mitska priča o prvim ljudima. Adam i Eva imaju sve. Zadovoljni su. Ali u jednom trenutku se pojavljuje zmija, koja je simbol zla, i nagovara ih da budu poput Boga. Da bi to ostvarili trebaju jesti samo sa zabranjenoga stabla. Ne uspijevaju se othrvati iskušenju i jedu. Od toga trenutka ne živi ljudsko stvorenje, to je poruka Biblije, u „raju“ (mjestu gdje nema mržnje i nasilja), nego u „paklu“ (prostoru vječitih sukobljavanja i mržnje) iz kojega se pokušava izvući. Nažalost, pored svih napora, ne ide lako. Na to upućuju neprestani sukobi u svijetu, mržnja među ljudima i nedostatak ljubavi i zahvalnosti. Čovjek od tada, poruka je Biblije, živi u opasnom stanju grijeha, koje je obilježeno željom da se bude drugima Bog, njegov apsolutni gospodar.
Što želi postići Biblija govorom o katastrofičnim vremenima? Želi osvijestiti čovjeka i pozvati ga da se pokuša vratiti u ono „rajsko stanje“ mira i ljubavi, da prestane željeti biti Bog, da prestati sanjati o tome da bude drugome gospodar, nego da poradi na miru i prijateljstvu, međusobnom uvažavanju i poštivanju. To se ne odnosi samo na države i narode, nego i na susjedstvo, krug prijatelja i samu obitelj. Jer i u obitelji u kojoj jedna osoba želi biti apsolutni gospodar, prestaje harmonični odnos, a nastupa pakleno stanje nepodnošljivosti.
Pred nama je vrijeme došašća koje simbolizira ispruženu Božju ruku izmirenja. Do izmirenja, stvaranja „rajskoga stanja“ na zemlji, neće dovesti samo post i molitva, nego prije svega nutarnja promjena čovjeka, shvaćanje da nitko nikome nije Bog, nego partner, prijatelj, brat, sestra. Govorom o opasnostima koje su se nadvile nad svijet, želi Evanđelje potaknuti čovjeka na te promjene. Bez tih promjena, čovječanstvo je doista u opasnosti. Pogotovo je danas u opasnosti, jer ga ne ugrožava samo mogući poremećaj u svemiru, nego i kriva upotreba tehnologije. U svijetu danas ima toliko atomskog, biološkog i kemijskog oružja da čovjek može uništiti sam sebe za nekoliko sati. Ukoliko se ne opameti i promijeni iznutra na bolje, do toga će jednoga dana doći.

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE