nedjelja, 27. rujna 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: PRIHVATI ŽIVOT U CJELOSTI

 




Prihvaćanje života u cijelosti

Većina ljudi, kada zaviri u prošlost, pogleda iza sebe, jer ih je uhvatila nostalgija za prošlim vremenima, prisjeća se svih lijepih, sretnih i veselih trenutaka svojeg življenja i postojanja. Sam sebi, čovjek pruža psihološku pomoć i podršku prisjećajući se divnih vremena punim smijeha i bezbrižnosti. Nakon dužeg razmišljanja počnemo žaliti za nekim stvarima koje smo počinili, događaja kojima nismo prisustvovali, i pothvata na koje se nismo usudili. Nismo bili spremni u tom trenutku prihvatiti izazov, odgovornost ili rizik, a možda se jednostavno nismo osjećali sigurnim u sebe i smatrali se sposobnim učiniti nešto drugačije i prihvatiti sve što život stavi pred nas.

Puno više žalimo za propuštenim stvarima, nego za svim pogreškama koje smo počinili. Iz pogrešaka smo naučili korisne stvari, sposobnosti i shvaćanja toliko njih da smo zahvalni i zadovoljim svim pogreškama koje smo uspjeli počiniti na putu do ostvarenja nekog cilja. Zato često možemo od starijih ljudi čuti riječi podrške i savjete kako bi trebali probati razne stvari, prihvatiti prilike koje nam se nude, čak i ako se one čine bezazlenima, nekorisnima ili nezanimljivima, isprobati nešto što nikad nismo, raditi puno različitih stvari, kako bi pronašli ono što zaista volimo i što nam je prijatno raditi.

Svi imamo sliku sebe u budućnosti, kako želimo izgledati, što želimo raditi, gdje bi željeli živjeti, kojim stilom i s kojom osobom. Ono što želimo u budućnosti je potencijal koji želimo ostvariti, a koji smo sami sastavili po svojim željama, sposobnostima, zanimacijama i mogućnostima. Takav potencijal se, s vremena na vrijeme, javlja nama u sadašnjosti vodeći nas do stvari koje nas zanimaju i koje su nas tek započele zanimati. Te stvari bi nas vodile do našeg ideala iz budućnosti, a samo ih trebamo slijediti. Posrtavljeni smo tako da nesvjesno slijedimo stvari koje nas zanimaju, koje će od nas stvoriti prihvatljivo i uspješno stvorenje. Još jedna osobina koja nas vuče u svijet i vodi prema nepoznatim stvarima je unutarnji poziv na avanturu, adrenalin, prihvaćanje rizika i putovanja. Problem je što se često bojimo prihvatiti takve ponude života, jer ne znamo što nas čeka preko rijeke, iza sljedeće planine ili preko velikog plavetnila mora i oceana. Tko smo mi da znamo što je dobro u životu i da li trebamo prihvatiti prilike koje život stavlja pred nas. Problem s pozivom na avanture i putovanja je što nas on može odvesti na razna mjesta, na mjesta koja nas zanimaju i koja želimo posjetiti i osjetiti život okoline. Ali, nas zanimaju jako različite stvari, neke su drugima čudne, opasne ili jezive, no trebamo se uputiti u svoj život ne tuđi. Često počnemo stvari koje volimo raditi jako loše i bez smisla, jer, na kraju krajeva, nismo svemoguća stvorenja i više stvari ne znamo nego što ih znamo, ali ako nismo spremni biti dvorskom ludom, čin viteza će biti jako daleko od nas. Nije važno da li smo lude ili već prekaljeni vitezovi, važno je da krenemo u svijet i prihvatimo bitke koje nas očekuju, jer smo dovoljno sposobni učiti iz grešaka, a to nam je potrebno, kako bi se mogli usmjeriti na pravi i jedini smislen put života.

Moramo kružiti oko samog sebe i pronaći svoje ime i svoju riječ, a onda iz kružnice svih stvari u svijetu, dobrih i zlih, izravnati put s jasno određenim granicama, a punim ljepote i stvarnosti. Puno puta se susrećemo s prilikama koje nam se nude i razmišljamo i preispitujemo se da li je to dobra ideja, a, nažalost, često primjetimo kako je to loša zamisao, jer je većina zamisli glupa i neozbiljna. Kada naiđe prava i uspješna ideja, hoćemo li biti sposobni rasuditi i prepoznati je, ako nismo stekli dovoljno iskustva i prihvatili dovoljni prilika? Vjerojatnost da ćemo prvu priliku uspješno izvršiti i nakon što je prihvatimo je jako biska nuli, ali to ne smije biti obeshrabrenje za daljnje ciljeve i prilike. Kao što mala djeca mumljaju dok pokušavaju izgovoriti prve riječi, koliko puta samo padnu dok pokušavaju stati na svoje noge i hodati, tako moramo i mi biti spremni pasti i ponovno se ustati i prihvatiti izazove na koje nailazimo, ali ne samo one na koje naiđemo, oni najbolji i najuspješniji će sami krenuti u mrak tražeći prilike i bitke u kojima će ili izaći kao pobjednici sa svom slavom svijeta ili kao ponosni ranjenici, koji će u sljedećoj bitci znati podići štit kada to bude potrebno.

Kada sve loše stvari, iz svih prilika i događaja života, ostavimo po strani i odreknemo ih se, a sve dobre i sva iskustva i smisao prihvatimo i živimo s njima, tada će naš put biti jednostavan i ravan. Ostavljajući sve pogreške i tiraniju prošlosti ne dobivamo lagodan život i svemogućnost. Dobijemo prazninu, pustinju, koju trebamo isuniti lijepim stvarima, sposobnostima i uspomenama koje će nam biti oružje i oklop u narednim bitkama koje predstoje.

Prihvati sve što ti život pruži, idi na svako mjesto koje možeš posjetiti, pruži ruku svima koje upoznaš, razočaraj se u druge ljude, budi ranjen od strane osoba i svijeta, smiješi se i plači, ljubi i mrzi, moli se i griješi, ali na kraju izaberi žito od kukolja i budi zahvalan na svemu što imaš i što si postigao. Kada te starost bude pitala gdje ti je mladost bila, imaj spreman odgovor zadovoljstva, ljubavi i sreće.


Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE