nedjelja, 16. svibnja 2021.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: NEODGOJENOST ILI NERAZUMIJEVANJE

 



Neodgojenost ili nerazumijevanje

Puno stvari se promijenilo u jako kratkom vremenu. Razumljivo je prihvaćati promjene i sve što se mijenja. Volimo dinamiku, izazove i zabavu, sve što donosi promjena na nešto novo. Važno je držati korak s promjenama u okolini, jer ponekad one postanu jako velike, sumnjičave pa prerastaju sposobnosti prilagodbe i prihvaćanja za određene ljude ili skupine. Kada nas promjene preteknu, toliko evoluiraju, da se nađemo u potpuno novoj sredini. Ne razumijemo stvari oko sebe, drugačije su. Ne prepoznajemo načine funkcioniranja. Strah nas je odbacivanja i neuspjeha. Najznačajnije, stranci smo u vlastitom vremenu, sadašnjosti, na vlastitom prostoru, domaćinskom, a ipak ne osjećamo se uklopljeni.

Sporiji razvitak značio je i lakoću promjena. Bilo je predvidljivo što će se i kada nešto dogoditi, kako će se stvari razvijati. Otkrića su bila prava čuda, a ona su bila slavljena. Puno truda i znanja je trebalo uložiti za postizanje nekog uspjeha, koji se danas često uzima zdravo za gotovo. Cijele generacije su ostajale u jednom načinu života, a to isto, prenosili su sljedećim generacijama, koje se nisu puno razlikovale od prethodnih, jesu, ali ne previše. Napredak je bio dovoljan i uspješan. Promjene, koje su tu i tamo dolazile, okretale su život na bolje i ljepše. Neke su postignute jednostavnije, spontano, a neke su zahtjevale krv i znoj svih. Bilo je lako naviknuti se na jedan ili dva šablona. Biti u mogućnosti posjedovanja sigurnosti i čvrste stege povjerenja, u sebe i druge. Jedna, mala lokalna zajednica posjedovala je u sebe današnje velike gradove i zemlje. Bilo je lako biti najbolji, svi su imali svoju ulogu, bez puno konkurencije, zato se vjerojatno bilo i zadovoljno. Postojao je smisao u ljepoti kontinuiteta i bez konkurentnosti, odnosno slobodi uveličavanja. Ništa se ne bi održalo bez strogoće, tradicionalnosti, konzervatizma i jednostavnog nasljedovanja života, bez previše razglabanja o istom.

Revolucija tehnologije, medicine, znanosti, umjetnosti i svega ostalog, naglo je prekinula spori prijenos tradicionalnosti i blagih promjena u životima svih ljudi. Nekoga je pogodila snažnije, a neki su osjetili tek malu iskru cijele eksplozije. Od tada, sve brže i brže svijet prekida postojanosti današnjice i njezin prijenos na sutra. Izgubili smo dar sigurnosti pa bi mogli živjeti u svakodnevnom strahu za sve, ali to nije tako. Novi ljudi su se prilagodili na nove uvijete življenja, ali i dalje postoje oni, koji su plod tradicionalnosti i kontinuiteta, koji se u današnjem svijetu sve više zapostavljaju i guraju postrance. Zapravo, svatko svakoga danas gura postrance, jer ne postoji jedno uvjerenje ili njih dovoljno kako je prije bilo. Teoriju i mišljenje danas čovjek može pronaći na svakom uglu. Sve je sigurno koliko je nesigurno. Dobra je stvar što možemo shvaćati svijet i sebe sa različitih stajališta, sagledati sliku iz više smjerova, ali za to smo žrtvovali sigurnost postojanosti. Nažalost, prisutna je loša jeka takvog modernog razvitka i pritoka velikog broja informacija u vrlo kratkim vremenima. Roditelji pokušavaju odgajati djecu na svoj način, bio on tradicionalan ili moderan, ali danas sredina ima veliki utjecaj na pojedinca. Svaki se čovjek okreće inovaciji, nepoznatom prema zanimljivosti, bio on dijete, odrastao čovjek ili starac, ali sve ima svoje mane. Nailazimo na situaciju u kojoj roditelji ne razumiju vlastitu djecu, a djeca ne razumiju roditelje. Roditelji se još mogu razumjeti između sebe, naročito oni stariji, jer i dalje postoje generacije koje su plod strogoće i tradicionalnog nasljedovanja. Djeca se ne mogu razumjeti između sebe, gotovo nikako. Previše su naglašene razlike u društvo pa se djeca, neobavezno i neopravdano, dijele na grupice. Svaka grupica je individualni svijet i realnost za tu skupinu djece. Oni vjeruju u samo jednu istinu, a to je ona koja proističe iz te određene skupine, ne uzimajući u obzir ostale mogućnosti, jer što djeca znaju, još su djeca, ali previše toga znaju i kao posljedicu toga razvijaju nesigurnost, nepovjerenje i razlike.

Niti tradicionalnost niti potpuni napredak, sami po sebi nisu opravdani i funkcionalni. U svemu treba postojati ravnoteža, tako i ovdje. Dobro je što djeca imaju prilike i izvore informacija i znanja cijelog svijeta. Dobro je što se brzo razvijaju i postaju inteligentnija. Dobro je što percipiraju razlike i jednakosti između sebe, ali svemu tome treba podariti razumnost i smisao, koju bi pridonijela tradicionalnost. Sve je uzaludno i poznavati i primjetiti, ako tomu ne vidimo smisao. Inteligentna djeca puna znanja, bez smisla o potrebnim stvarima, postat će ništa drugo nego nekontrolirani individualistički egoisti, što danas nazivamo neodgojenošću i čime se zgražavamo na ulici svakodnevno, a tomu je kriva sredina, ali i roditelji.


Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE