nedjelja, 16. lipnja 2019.

PETROVO, DAN NOGOMETNIH VETERANA MATIĆA



     Legende nogometa, legende dana  nogometnih veterana, Šija i Lukica


 Približava se Petrovo ( 29. 6., dan svetih Petra i Pavla) pa koristimo prigodu da pozovemo sve bivše nogometaše NK „Napredak“ Matići i NK „Matići 88“ na obilježavanje dana nogometnih veterana i spomena na žrtvu poginulih nogometaša ova dva kluba u obrambenom Domovinskom ratu.
Prije 1992. godine bilo je pokušaja da se organizira nekakav vid druženja bivših nogometaša, starih da nastupaju za seniorsku momčad, a opet dovoljno mladih da još zaigraju. Pokušavalo se to kroz utakmicu zvanu „Debeli“ i „Mršavi“ koja je igrana  tijekom ljeta. Svako nogometno događanje u to vrijeme izazivalo je veliko zanimanje mještana, a ovakve utakmice posebno.


    




















   Utakmica „Debeli“ i „Mršavi“ potkraj sedamdesetih (1977/1978. godine)




Početak rata 1992. godine prekinuo je prvenstvo a nogometaši (većina) završili su na prvoj crti obrane. Nakon samo dva i pol mjeseca, uoči Petrova, Stanko Pejičić – Loza, organizirao je košenje igrališta. Sutradan, na Petrovo, s nekolicinom slobodnih nogometaša iz njegove smjene igrali su utakmicu „na male goliće“. Do idućeg Petrova ratna situacija se stabilizirala i NK „Napredak“ Matići započeo je sa serijom prijateljskih utakmica. Nažalost kroz tu godinu dana poginulo je šest – sedam nogometaša „Napretka“ i „Matića 88“, između ostalih i Stanko Pejičić –Loza.
Prestankom ratnih djelovanja, 1996. godine započinje redovito igranje utakmice nogometnih veterana na Petrovo.  Prve tri godine te utakmice igrane su između dviju nogometnih ekipa koje su igrale svoje utakmice na novoizgrađenom malonogometnom igralištu u centru sela. Bile su to ekipe „Veterana“ za koju su nastupali oni koji su i pokrenuli ovu cijelu akciju: Joso Orkić – Joza, Goran Mikić- Meši, Pero Orkić – Čulje, Blaž Orkić – Đurić, Marko Pejić – Mudri, Luka Ivanović – Čarug, Anto Mikić – Munja, malo kasnije Drago Ivanović ( prešao iz ekipe „Bački“ kad se oženio) te Dragomir Pejić – Zuba i Ivo Mikić – Ivek. Za protivničku ekipu „Bački“ (neoženjeni momci, kod nas se kaže ostali za „bački“) nastupali su: Ivica Mikić – Gula, Mladen Marković, Pero Marković – Perica, Marko Pejičić – Marka, Zvonko Pejičić – Zvonka, Mato Mišković – Maće, Drago Ivanović - Baga (do prelaska, nakon tri godine), Ivo Pejičić – Dukić, Joso Mišković – Ćole, Pejo Marković – Šija kapetan momčadi i nešto kasnije Pero Mikić – Pirsa. Ove ekipe svoje su utakmice igrali nedjeljom u podne na školskom igralištu a iznimno su na Petrovo igrali na velikom terenu stadiona u Crnoj Mlaki. Prvih godina sami su organizirali i financirali ovu nogometnu feštu na koju su počeli dolaziti i igrači sa strane ( već 1997. godine imali smo igrača iz okolnih mjesta a 1998. došli su i prvi bivši igrači „Napretka“ iz Slavonije). Od 1999. godine organizaciju preuzima NK „Napredak“ a sponzori nogometnog događaja postaju MZ Matići i Općina Orašje, točnije načelnik Općine. Od 2012. godine nogometna fešta veterana dobiva neslužbeni naziv „Spomen – dan na poginule branitelje – nogometaše“. Velim neslužbeno, jer i danas nema ništa službeno i nigdje nitko ne zna koji je ovo po redu „Dan nogometnih veteran i spomen – dan na poginule branitelje – nogometaše“. Onaj tko piše ima „pjesničku slobodu“ pa ću reći da je ovo 24. tradicionalna petrovdanska nogometna fešta u Matićima.


                                         Petrovo 2002. godine


                                           Petrovo 2016. godine



                                                 Posavska televizija


Na Petrovo 2016. godine u okviru snimanja reportaže o Matićima na utakmici je bila televizijska ekipa Posavske televizije koja je snimila ovaj događaj.
Posljednjih pet – šest godine, treće poluvrijeme prebačeno je s nogometnog stadiona u dvoranu Doma mladeži, što je doprinijelo boljem ugođaju nakon utakmice.


                                Petrovo 2015. godine. Neki nisu više s nama


                          Posljednji nastup Peje Marković - Šije (2015.)


           U prvom redu: Ivica Delić – Dela, Goran Mikić – Meši i Pejo Dabić - Gale


                 Martin Plavšić – Tino, Joso Dabić – Ćoso i Đuro Pejić



                         Dragan Brkić – Duda i Anto Mikić – Munja



                                             Legende Petrova

 Uz već gore spomenute nogometaše „Veterana“ i „Bački“ ne može se ne spomenuti, Peju Markovića – Šiju, velikog nogometaša a još većeg čovjeka koji je sa nama proveo vrijeme od 1996. do 2016. godine i svoje iznenadne smrti. U tih dvadeset godina unio je toliko vedrine i dao poticaj za realizaciju velikih događaja kao što je „ Obilježavanje 40. obljetnice osvajanja kupa Zadrugara“ 2014. godine. Veliki čovjek i  veliki nogometaš, počivao u miru.
Drugi „dobri duh“ Petrova svakako je Luka Pejičić – Lukica. Vedar, veseo i uvijek raspoložen za igru. Osamnaest godina nastupao je na ovom turniru, sve do svoje iznenadne smrti 2018. godine. Na Petrovo 2017. godine odigrao je skoro cijelu utakmicu a imao je 75 godina. Svaka čast, počivao u miru.


     Petrovo 2016. godine. Polaganje vijenaca na grob Peje Markovića – Šije
          Marijan Mikić – Mića, Luka Pejičić – Lukica i Đuro Džijan – Brico

Uz domaće nogometaše veterane, a pod tim se podrazumijevaju i oni otišli iz Matića, veliki je broj igrača iz susjednih mjesta i Slavonije koji su godinama nazočili i aktivno učestvovali u realizaciji ovog događaja. Svakako treba izdvojiti Đuru Bricu koji je dolazio sedamnaestak puta, te Martina Plavšića – Tinu koji je redovan zadnjih desetak godina, Đuru Pejića, Zvonka Matijevića – Rokija, Ivicu Delića – Delu, Dragana Brkića, Slavka Draganovića i Roberta Župarića.


                        Petrovo 2017. godine, stoje s lijeva: Cana, Johan, Ivica Arkov, Mato, Koljda, Sipe, Joza, Lukica, Iko, čuče s lijeva: Meši, Ćuna, Đuro Čedin, Dukić, Čarug, Luka Čedo i Šparo


                               Petrovo 2017. godine, stoje s lijeva: Ovca, Korza, Munja, Mića, Stamenko, Marin, Zvone, čuče s lijeva: Tino, Đuro, Kupus, Robi ,Ivica Tomas i Dela
                                  

                                         Petrovo 2017. godine

Posljednjih 4- 5 godina organizaciju ovog događaja koordinira i priprema Anto Mikić –Munja. U tom vremenu (opet ne zvanično kao i sve drugo u selu Matići) započelo se s ceremonijom polaganja vijenca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim braniteljima na trgu „dr. Krunoslava Draganovića“ u znak sjećanja na poginule nogometaše u Domovinskom ratu. To je ujedno i otvaranje događaja koji završava u jutarnjim satima narednog dana.



         Dvojac najzaslužnijih, polaganje vijenca kod spomenika na Petrovo

                                                                                         JO






























Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE