ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

VRAĆA LI SE KULTURA U MATIĆE ?


Monografija "Selo Matići u Domovinskom ratu" i zbirka pjesama "Bio jednom jedan rat"
  
Scena iz predstave "Ambrina gostiona"
 
dr. fra Luka Marković
Pab Kviz
 
Čuvar kulturnog pečata Matića svakako je blog i fb stranica Selo Matići. U trenutku kad je prestao svaki vid kulturnih događanja u selu, a koji se ogledao u radu KUU "dr. Krunoslav Draganović" sve do 2013. godine i ponekog nastupa "Jastreb banda" i "Matići banda", pojavila se na društvenim mrežama ova stranica i iz ničega počela stvarati nešto. Nešto što će godinama rasti i pretvoriti se u kulturni bastion sela. Bastion koji se usprotivio pokušaju da se nemarom zatre sve dobro što kultura donosi sa sobom i što znači čovjeku u njegovu razvitku i općem napretku. Krenimo redom.
Početkom 2018. godine jedan je entuzijast pokrenuo blog stranicu Selo Matići čija je prva značajnija objava bila izvješće s tribine povodom 115. obljetnice rođenja dr. Krunoslava Draganovića, održane 30. lipnja 2018. godine u matićkom Domu mladeži. Ovaj kulturni događaj bio je okidač za pokušaj spajanja seoskih kulturnih krhotina nastalih nakon odbijanja pojedinih struktura sela da se održi predstava koju su trebali izvesti u ljeto 2017. godine glumci HNK iz Mostara.
Entuzijastu koji je pokrenuo stranicu priključio se drugi, sličan njemu, u želji da se istrgne selo iz kandži izolacije u koju je snažno uplovljavalo. I tako je krenulo. Otvarane su razne teme i obrađivane onoliko koliko su to dozvoljavale mogućnosti i škrte spoznaje. Na stranici su objavljivane pjesme raznih autora, a ponajviše Peje Pejića Lela, koji je i sam bio suradnik stranice pišući o KUD -u "Ivan Goran Kovačić" i KUU "dr. Krunoslav Draganović". Vjerojatno je stranica imala barem nekakav utjecaj na njega i u odluci da objavi svoju zbirku pjesama s ratnom tematikom "Bio jednom jedan rat". Krajem 2019. godine stranica je organizirala izbor za osobu godine. Izabran je mladi Ivan Dabić što se pokazalo kao pravi izbor, jer je Ivanu bio to dodatni poticaj za aktivnosti kojima se u međuvremenu bavio, a jedna od njih je skoro godinu i pol pisanje kolumne "Nedjeljni kutak za mlade". Početkom 2020. godine osnivač stranice došao je na ideju da se napravi Knjižnica na blogu i tako sačuvaju djela nastala iz olovki naših sumještana kojima je prijetio zub vremena, a također i neka koja su bila tek nastala. Za usuditi je se i reći da je ovo možda i najveći doprinos stranice očuvanju kulturne baštine sela. U relizaciji projekta pomagali su Marko Matolić i Pero Matkić iz arhiva franjevačkog samostana u Tolisi. U ito vrijeme, tadašnji urednik stranice pokrenuo je inicijativu za prikupljanje fotografija nastalih tijekom Domovinskog rata, s ciljem stvaranja baze za izradu ratne slikovnice. Inicijativa je rasla i razvijala se do te mjere da je prerasla u ratnu monografiju "Selo Matići u Domovinskom ratu".
Stranica će i nadalje biti stožer za obranu kulture, sporta i svega drugog što se odnosi na matićki način života. Ojačana sa dva mlada lava, koja će je svojim radom unaprijediti i osigurati joj budućnost, zadržat će pozornost svojih mještana i ostalih, koju svakako zaslužuje.
Jedna jaka, po mnogim i najjača karika u pokušaju vračanja kulture, svakako je spisateljski rad dr. fra Luke Markovića. Taj rad posebno je intenziviran u posljednje tri - četiri godine, nakon njegovog povratka iz Njemačke. U vremenu od 2017. godine pa do danas napisao je povijesni roman "Od Vukovara do Orašja" (2017.), "Nije dobro, ali ima nade - Europa i njezine dileme" (2018.), roman "Put post trnjem" (2019.), "Istinom protiv politički nametnutog mišljenja" (2019.) i futuristički roman "Vremena tame" (2020.) čija je promocija bila 26. lipnja tekuće godine u toliškom Dvoru u organizaciji oraškog ogranka Matice hrvatske.
Značajna doprinos kulturnom životu sela dao je i Zvonimir Pejić Zvone, koji je 22. prosinca 2019. godine pokrenuo PUB kviz u Matićima. Unatoč problemima izazvanim korona virusom Zvone je uspio privesti kraju i drugu sezonu. Kviz je izazvao veliko zanimanje mještana, ali i ljudi u nama bližoj okolini. Svoje znanje tamo je provjeravalo najmanje 16 ekipa sa preko pedesetak natjecatelja.
Svojevremeno, bila je u selu jaka dramska sekcija KUD-a, pogotovo se to odnosilo na vrijeme dok je KUD vodio Pejo MIkić Mrkin, koji je pisao tekstove i igrao glavne uloge. Ovakav način kulturne zabave za mještane seže u početke šezdesetih godina proteklog stoljeća kada su pisani i postavljani prvi igrani komadi uglavnom humoristično- satiričnog sadržaja. Prvi pisac skečeva bio je Ivo Dabić - Iljed Marijančevića, djed od Ivana Dabića. Da jabuka ne pada daleko od stabla pokazao je Ivan, koji je trenutno angažiran u predstavi "Ambrina gostiona" u produkciji Centra za kulturu Orašje. "Ambrina gostiona" nastavak je priče "Il' Mata Il' štranjga u kojoj je nastupala mlada Ljubica Marković. Uz Ivana jednu od uloga igra i naš već afirmirani glumac Ilija Marković. Svoj slijedeći nastup imaju 3. srpnja u Ljubuškom, a za nadati se da bi ih mogli vidjeti ovog ljeta ili na jesen u našoj dvorani Doma mladeži.
Naredno kulturno događanje trebali bi biti sredinom kolovoza kada se očekuje promocija knjige "Selo Matići u Domovinskom ratu". Znači li sve ovo da se, iako zaobilaznim putem, kultura vraća u Matiće, ostaje da se vidi?




 
Joso Orkić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE