Svinjokolja je dio
tradicije stanovnika Posavine pa tako i sela Matići. Vrijeme je to početka zime,
iako ne kalendarski ali klimatološki i tradicijsku zima počinje poslije sv.
Kate (Sveta Kata, snijeg na vrata). S dolaskom hladnijih dana započinju
pripreme hrane za narednu godinu (sušenog mesa). Počinje dimiti iz prepunih
pušnica svakojakim komadima svinjskog mesa. Klatare se kulenovi, kobasice,
bijele peke, pate, rebra, koljenice i druge delicije ovisno o vlasniku. Danas
donosimo dio atmosfere i radova na svinjokolji kod Blaža Orkića- Đurića koji je
ujedno slavio i svoj 60. rođendan.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
REZULTATI
LJESTVICA
NAJČITANIJE
-
S velikom tugom vas obavještavamo da je jučer u prometnoj nezgodi tragično preminuo naš sumještanin Zoran Mišković-Zoka, rođen 2005. godine,...
-
Iznenad nas je napustio u 53. godini života, hrvatski vitez Mladen Ivić. Neki mještani će se sjećati Mladena, kao nogometaša NK "Napred...
-
Autor; Joso Orkić 5.7. OBRAMBENI DOMOVINSKI RAT G ovor Slobodana Miloševića 28. 6. 1989. godine na Gazimestanu (Kosovo...
-
Jučer u poslijepodnevnim satima iznenada i prerano je preminuo naš sumještanin, sa adresom prebivališta u Salzburgu(Austria), Ivica Mikić. ...
-
R.I.P. MATO MIŠKOVIĆ - DŽELE Napustio nas je Mato Mišković Džele. Otišao je u vječno svjetlo svome ocu Josi kojega je neizmjerno cijeni...
-
Godišnjica pogibije matićke mladosti i pitanje: Zašto nema nikakvog obilježja na mjestu stradanja? Na današnji dan prije 28 godina selo Mati...
-
Danas u jutarnjim satima, nas je iznenada i prerano napustio naš mještanin, branitelj obranbenog Domovinskog rata, Ivo Orkić. Iskrena suću...
Nema komentara:
Objavi komentar