utorak, 11. prosinca 2018.

SVINJOKOLJA

                                       

Svinjokolja je dio tradicije stanovnika Posavine pa tako i sela Matići. Vrijeme je to početka zime, iako ne kalendarski ali klimatološki i tradicijsku zima počinje poslije sv. Kate (Sveta Kata, snijeg na vrata). S dolaskom hladnijih dana započinju pripreme hrane za narednu godinu (sušenog mesa). Počinje dimiti iz prepunih pušnica svakojakim komadima svinjskog mesa. Klatare se kulenovi, kobasice, bijele peke, pate, rebra, koljenice i druge delicije ovisno o vlasniku. Danas donosimo dio atmosfere i radova na svinjokolji kod Blaža Orkića- Đurića koji je ujedno slavio i svoj 60. rođendan.


                          Totoš, Gedža, Đurić i Ilja Pave Đurina
Čvarci, posebna delicija
Priprema za kulenove i kobasice
Tradicionalna "večera" koja je ujedno i proslava rođendana
Dva pajde 
Glazba uživo
Ekipa iz "čoška"

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE